CIMERA A ISTANBUL
Crònica 02/04/2012

El món dóna "uns dies" a Damasc per respondre

Els 83 països del grup dels Amics de Síria donen l'enèsim ultimàtum a Baixar al-Assad perquè aturi la repressió de la revolta. L'oposició vol armes i acció sobre el terreny per protegir els civils.

Lluís Miquel Hurtado
3 min
TROBADA DIPLOMÀTICA PER LA PAU A SÍRIA
 La secretària d'estat dels Estats Units, Hillary Clinton, després de reunir-se amb el primer ministre Turc, Recep Tayyip Erdogan, al Palau Dolmabahce d'Istanbul.

ISTANBULIstanbul va acollir ahir la segona cimera dels Amics de Síria, el grup de països àrabs i occidentals format per trobar una sortida a la revolta que fa un any denuncia el règim de Baixar al-Assad. La trobada es va acabar sense una decisió explícita d'armar les milícies rebels. Tot queda pendent del que es decideixi avui al Consell de Seguretat de l'ONU, on l'enviat especial Kofi Annan ha de presentar les seves conclusions. El règim sirià havia acceptat formalment el pla de pau de l'enviat especial, però sobre el terreny les massacres han continuat.

Els 83 participants a la trobada van insistir a buscar una solució política, però alhora van advertir a Damasc que se li acaba el temps. Els Amics de Síria van crear un grup de seguiment de les sancions contra Síria i un altre per posar les bases econòmiques del nou Estat. També van acordar coordinar-se amb l'ONU per fer arribar ajuda humanitària a la població.

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va obrir la trobada recordant els "més de 9.000" morts, els ferits i les seves famílies. "Seré explícit -va dir-, mai entrarem en afers interns d'altres països per interès propi, però sí que lluitarem per la llibertat a la regió". Erdogan va llançar una advertència davant els dubtes de la comunitat internacional per intervenir a Síria: "Si Al-Assad no cedeix, i el Consell de Seguretat de l'ONU no hi fa res, ningú pot negar el dret del poble sirià a la legítima defensa".

El Consell Nacional Sirià (CNS), l'organisme que aglutina la majoria de l'oposició, es va presentar a la cimera amb l'objectiu de proclamar-se únic representant polític del poble sirià davant la comunitat internacional. No ho va aconseguir, malgrat que al document final se'l declara "representant legítim" dels opositors. El ministre d'Afers Exteriors turc, Ahmet Davutoglu, va valorar positivament els esforços del CNS per convertir-se en organisme paraigua i apaivagar la imatge de divisió interna que l'oposició siriana ha donat durant els últims mesos.

El líder del CNS, Burhan Ghalioun, va demanar a la cimera "tota l'ajuda possible" per a les milícies de l'Exèrcit Sirià Lliure (ESL) en la seva tasca de protecció de la població. Això incloïa només armar els soldats desertors, que han passat al bàndol de la revolta, sinó també facilitar-los zones d'exclusió aèria i àrees segures per al moviment dels refugiats. A la reunió no es va acordar res d'això, cosa va provocar la frustració dels membres del consell.

Fons d'ajuda als rebels

La secretària d'estat nord-americana, Hillary Clinton, va anunciar un fons de 25 milions de dòlars d'ajuda humanitària per a la població. A més, va confirmar l'enviament d'equips de comunicació per facilitar la tasca dels activistes a l'interior de Síria. "Abans vull escoltar les conclusions d'Annan", va afirmar Clinton respecte a quin camí emprendre ara davant Damasc.

El diari The New York Times citava Molham al-Drobi, un membre del Consell Nacional Sirià, per informar que l'organisme opositor disposava d'un fons per pagar salaris als membres de l'Exèrcit Lliure. Més enllà d'això, afirmava que els països del golf Pèrsic contraris al govern d'Al-Assad havien acordat destinar una quantitat multimilionària a aquesta missió. Aquest acord es va prendre al marge de la cimera.

"Esperarem a escoltar què diu Annan. Després farem servir totes les alternatives per ajudar el poble sirià", va remarcar Ahmet Davutoglu al parlament de cloenda. "No podem permetre que Al-Assad faci servir la proposta de l'ONU per guanyar temps", va afegir. "Ja es va cometre aquest error a Bòsnia i va costar 250.000 vides".

Un termini de "dies"

"Donarem un termini a Damasc perquè demostri que accepta els sis punts del pla d'Annan. En tot cas aquest termini és de dies, no pas de setmanes. Si la resposta no és satisfactòria, haurem de buscar una nova resolució al Consell de Seguretat de l'ONU", va assenyalar el secretari d'estat d'Afers Exteriors d'Espanya, Gonzalo de Benito.

stats