EMPLAÇAMENT POLÈMIC A BARCELONA
Crònica 10/02/2011

El monument gai, al Parc de la Ciutadella

Maria Ortega
2 min
La centralitat de la Ciutadella, clau per a l'elecció.

BarcelonaS'han acabat les especulacions. El monument dedicat a les persones que han estat represaliades per la seva orientació sexual no s'erigirà al costat de la Sagrada Família, tal com havia anunciat a finals d'any la regidoria de Drets Civils (ICV) de l'Ajuntament de Barcelona, sinó al Parc de la Ciutadella, una opció, de segur, menys polèmica. Així ho va decidir ahir la comissió d'escultures de l'Ajuntament, que va notificar a través del seu president, Ramon Garcia-Bragado, que aquest emplaçament s'ha considerat "més lúdic i apte" que d'altres com ara la plaça Universitat -que també formava part de la llista de possibles- i com, òbviament, el parc de la Sagrada Família, que es va descartar immediatament després de proclamar-lo espai elegit.

El monument, una mena de piràmide -paviment realçat- feta de pedra de Montjuïc i de contorns de color rosa, s'alçarà en algun punt del Parc de la Ciutadella i portarà la inscripció prevista: "En memòria dels gais, les lesbianes i les persones transsexuals que han patit persecució i repressió al llarg de la història. Barcelona 2011." Ara queda a mans de Drets Civils i Parcs i Jardins, l'ens responsable de la instal·lació del monument, decidir l'emplaçament específic. La previsió és que el monument estigui llest a finals d'aquest mes.

Amb aquest anunci l'equip de govern gira full a una de les crisi internes més mediàtiques dels últims mesos. L'anunci d'elecció del parc de la Sagrada Família, per la ubicació cèntrica i per la coincidència amb les obres que feien innecessari aixecar dos cops la plaça, va durar només unes hores. Abans que, des del PSC, s'optés per desmentir al preu que fos aquesta decisió i deixar en mans del consell assessor d'escultures el veredicte final. Això sí, mantenint el compromís aprovat al juliol -en el marc del pla municipal per al col·lectiu lèsbic, gai, bisexual i transsexual, que es va començar a plantejar el 2009- de buscar un punt cèntric a la ciutat on erigir un monument per recordar la lluita d'aquest col·lectiu.

La proclamació del Parc de la Ciutadella com a espai definitiu, de fet, complau al 100% el front d'Alliberament Gai de Catalunya, que, quan es va començar a debatre el tema, ja va posar sobre la taula aquesta possibilitat, en entendre que era un bon símbol contra l'homofòbia perquè va ser aquí on, fa 18 anys, un grup d'extrema dreta va apallissar la Sònia, una dona transsexual, fins a la mort.

stats