FINANCES
Crònica 20/12/2011

La morositat creix fins al 7,4%, el nivell més alt dels últims 17 anys

La morositat de les entitats financeres espanyoles s'ha tornat a enfilar amb força al mes d'octubre. El nivell d'impagaments ha crescut fins al 7,4% i és la taxa més alta registrada des del novembre del 1994.

Beatriz Arias
2 min
Miguel Ángel Fernández Ordóñez, governador del Banc d'Espanya, en un acte amb entitats financeres a principis de desembre.

BARCELONA.Els crèdits morosos de bancs, caixes, cooperatives i establiments financers de crèdit van créixer a l'octubre fins a situar-se en el 7,41%, segons dades que va fer públiques ahir el Banc d'Espanya. Aquest és el nivell més alt registrat des del novembre del 1994, ara fa 17 anys. Aleshores el percentatge de morositat es va col·locar en el 7,45%.

Aquesta taxa d'impagaments representa una pujada d'un quart de punt respecte al setembre, quan es va situar en el 7,16%. En els últims dotze mesos de l'any la morositat de les entitats financeres espanyoles s'ha incrementat en 1,75 punts percentuals, ja que a l'octubre de l'any passat era del 5,66%.

Augment sostingut

La pujada de la morositat es deu principalment al repunt en el volum de crèdits dubtosos, que a l'octubre va arribar als 131.908 milions d'euros. Aquesta tipologia de crèdits de les entitats financeres espanyoles no ha deixat de pujar des del maig del 2010, quan van superar per primer cop la barrera psicològica dels 1.000 milions d'euros.

La morositat va pujar aquest octubre per quart mes consecutiu i s'acosta a poc a poc al màxim històric registrat per la banca, que es va assolir al febrer del 1994. En aquell moment es va arribar a una taxa del 9,15%, malgrat que aleshores el volum de crèdits impagats era només de 23.853 milions d'euros.

En el conjunt del sistema financer -és a dir, incloent també les xifres de les entitats financeres de crèdits al consum- s'ha registrat una taxa de la morositat del 7,42%, la qual cosa representa un 30% més del que es va registrar a l'octubre de l'any passat, quan la taxa es va situar en el 5,68%.

Respecte a l'octubre del 2010, els crèdits dubtosos han crescut en 28.525 milions d'euros. A més de per la pujada dels actius morosos, el creixement de la taxa d'impagaments també s'explica pel retrocés de la quantitat de crèdits concedits. A l'octubre del 2011 el total de préstecs de les entitats financeres es va reduir en 46.290 milions d'euros -un 2,52%- en comparació al mateix mes del 2010 i va arribar als 1,77 bilions d'euros. Fa un any la xifra era de 1,82 bilions.

Préstecs per als béns de consum

D'altra banda, la taxa de morositat dels establiments financers de crèdit -que no poden captar dipòsits- es va enfilar fins al 9,04%. Aquests establiments, que ofereixen principalment préstecs per al consum de béns -com per exemple viatges, vehicles o electrodomèstics-, van registrar a l'octubre una cartera creditícia de 38.999 milions d'euros. D'aquest volum, 3.527 milions corresponen a crèdits dubtosos, segons les dades que va publicar ahir el Banc d'Espanya.

stats