Crònica 16/06/2011

"El moviment del 15-M ha de començar a fer propostes"

No-violència "Crec que l'esperit de Gandhi i Luther King està tornant a Europa" Futur "Falta un compromís polític per part de la gent que es manifesta a plaça Catalunya" Agressions "Els joves parlen de brutalitat policial... Haurien de posar-se a la pell dels activistes de Damasc"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Johanbegloo a la Casa Àsia, on ahir va fer una conferència.

BarcelonaRamin Jahanbegloo (Teheran, 1956) ha visitat fins a sis vegades el Dalai-lama -un detall que s'esforça a remarcar-. Gran defensor dels moviments pacifistes i de la no-violència com a iniciativa democràtica, va ser detingut i aïllat durant més de quatre mesos pel règim iranià el 2006. Tot i això, defensa que el seu país natal pot ser la gran potència democràtica del segle XXI a la regió. Ahir esperava tenir un forat a l'agenda per anar a veure els indignats al Parlament després d'haver analitzat plaça Catalunya.

Creu en el moviment dels indignats de Barcelona?

És un moviment molt interessant i crec que, en part, parteix del mateix esperit que hem vist aixecar tot el món àrab i la revolució jove verda iraniana. Estic content de veure com els joves europeus per fi deixen enrere el conformisme i recuperen l'ambient que es respirava després del maig del 68. Crec que l'esperit de Mahatma Gandhi i Martin Luther King torna a Europa.

Així, hi veu una connexió directa amb la Primavera Àrab.

Directa, directa, no ho diria, però sí que hi ha un mateix pòsit i una manera d'organitzar-se. Els joves fan servir les mateixes tecnologies d'informació, però es poden anar a dutxar còmodament a casa en qualsevol moment. Es queixen de la brutalitat policial... Haurien de posar-se a la pell dels activistes de Damasc.

Què considera que els ha portat a sortir al carrer?

Primer de tot, la injustícia social i política; en segon lloc, la necessitat d'igualtat; i en tercer lloc, la responsabilitat política. Si Europa i els Estats Units diuen que hi ha democràcia i representen els ciutadans, per què hi ha crisi financera? Els bancs i els mercats s'han convertit en forces amb més poder que els estats.

I després de la denúncia, què ve?

No n'hi ha prou enfadant-se i indignant-se, s'han de tenir uns fonaments polítics. És una qüestió de sentit comú. Tots els moviments no-violents han tingut darrere un programa: Gandhi, Luther King... Aquest moviment cal que ara comenci a fer propostes per aconseguir certa credibilitat. Perquè són els joves del carrer els que hauran de lluitar contra el conformisme que s'ha instal·lat a Europa, i això és molt complicat. Falta un compromís polític per part de la gent que es manifesta a plaça Catalunya, no pots seure i esperar que els polítics que desacredites t'ho solucionin.

Com haurien d'actuar els polítics?

Cal una nova filosofia que creï una nova generació de polítics. Si els nous moviments no canvien el paradigma europeu seguirem en el mateix cercle viciós.

stats