HORITZÓ NACIONAL
Crònica 04/12/2011

Els municipis per la independència sumen 18 capitals de comarca

L'associació de municipis per la independència, promoguda per l'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, d'Unió, celebrarà l'assemblea constituent el 14 de desembre. En formaran part 120 municipis.

Oriol March
2 min
Centenars de catalans van celebrar els resultats de les consultes independentistes, com la del 10-A a Barcelona. L'associació que lidera Vila d'Abadal vol recollir-ne el testimoni.

BARCELONA.L'associació de municipis per la independència prendrà forma definitiva el 14 de desembre, data en què celebrarà la seva assembla constituent a Vic. La integraran 120 localitats -xifra que es pot ampliar si s'hi afegeixen més pobles a última hora-, entre els quals 18 capitals de comarca com Olot, Manresa, Igualada, Tortosa, Valls, Amposta, la Seu d'Urgell i Tàrrega. L'última a adherir-s'hi ha estat Solsona.

"Cada dia s'hi uneixen entre dos i tres municipis", explica a l'ARA l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (Unió), promotor de l'associació des del mes de juny, quan va intervenir en una assemblea de Reagrupament per explicar la seva intenció de teixir un grup de municipis sobiranistes. Des del primer moment, Vila d'Abadal -l'alcalde més important d'Unió i enfrontat a l'actual direcció democristiana a causa de les seves posicions nacionals- tenia clar que qualsevol moviment havia d'anar revestit d'una pàtina institucional. "Els càrrecs passen de llarg, els ajuntaments es queden", resumeix l'alcalde de Vic.

La intenció del promotor de la iniciativa era incloure, d'un principi, Girona en la relació de municipis constituents. L'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont (CDC), és representant de l'ala més sobiranista del seu partit, però segons ell hi ha hagut "problemes d'agenda" en el calendari dels plens municipals que han impedit que Girona sigui municipi constituent de l'associació. Els promotors de la iniciativa esperen que al mes de gener sigui possible la incorporació.

Paraigua sobiranista

La intenció de Vila d'Abadal és que l'associació exerceixi de "paraigua" de la resta d'entitats sobiranistes que han anat sortint al llarg dels últims anys a l'entorn de les consultes independentistes celebrades arreu del territori, com és el cas de Decidim.cat. "Que tots ens unim per fer iniciatives és la filosofia que ha de tenir l'associació", indica l'alcalde de Vic. La iniciativa principal, avança, serà la de dibuixar un full de ruta cap a la independència. En els quatre mesos posteriors a la constitució del moviment, els seus responsables començaran a treballar en el "front judicial" per trobar la via legal per fer un referèndum d'autodeterminació.

Els responsables de la iniciativa, doncs, estan pendents de les evolucions de la nova llei de consultes que està preparant la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. Aquesta norma arribarà al Parlament abans de Nadal i en principi permetria que els ajuntaments puguin celebrar referèndums, tot i que, segons els esborranys, cenyits exclusivament a l'àmbit municipal.

L'escenari espanyol, amb una majoria absoluta espaterrant del PP, és un "estímul" per als promotors de l'associació, que tenen la intenció de provocar un xoc institucional entre els ajuntaments sobiranistes i el govern espanyol. "Ja decidiran el Parlament i l'executiu català si ens donen suport en aquest enfrontament", argumenta Vila d'Abadal.

L'associació de municipis per la independència té el seu fonament en els pobles que es van declarar moralment exclosos de la Constitució després que el Tribunal Constitucional emetés la seva sentència retallant l'Estatut de Catalunya. La voluntat de l'alcalde de Vic i els altres batlles promotors de la iniciativa és arribar a sumar fins a 300 ajuntaments a l'entorn de l'associació. La màxima aspiració és portar el moviment fins a Barcelona i que Xavier Trias (CiU) els escolti.

stats