10 ANYS DELS ATEMPTATS
Crònica 06/09/2011

Els musulmans dels EUA, contra el recel

Núria Ferragutcasas
3 min
Els musulmans dels EUA, contra el recel

Dearborn (michigan)El Rashid tenia només onze anys quan els avions pilotats per terroristes islamistes van impactar contra les Torres Bessones de Nova York. Trenta minuts després del timbre, alguns mestres de la seva escola van rebre les primeres notícies dels atemptats però van continuar amb les classes afligits i sense dir res. Un silenci que es va fer insostenible a última hora del matí. "Durant la confusió, una mestra em va dir: «Suposo que estaràs content». No vaig entendre per què em deia una cosa tan mesquina. Jo vaig néixer en aquest país, també sóc americà", recorda el Rashid mig indignat, mig entristit.

Aquest jove musulmà nord-americà treballa com a guia a la mesquita més gran del país. El Centre Islàmic d'Amèrica està situat a Dearborn, a pocs quilòmetres de Detroit, Michigan. La ciutat de l'empresari Henry Ford, pare de l'automobilisme i de les cadenes de producció, però també la de la comunitat musulmana més extensa dels EUA. Allà hi conviuen 32.000 musulmans del Líban, del Iemen i de l'Iraq, el 30 per cent d'aquesta població.

El Rashid continua la visita de la majestuosa mesquita de marbre blanc i explica que aquell horrible atac contra el seu país el va fer més fort. "Vaig voler saber més sobre els meus orígens, sobre la meva religió", diu. Segons ell, la discriminació que pateixen els musulmans és menys visible avui que fa deu anys però continua latent. "La gent et diu que no té cap problema amb tu ni amb la teva religió però moltes vegades és mentida", lamenta el jove.

Atac a la convivència

L'11 de setembre del 2001 va canviar el món i el curs de la història, però també la vida de milions de persones. Aquest és el cas dels musulmans nord-americans, que des d'aquell dia van notar un assetjament creixent per part dels seus conciutadans. Mirades sospitoses, insults racistes, atacs a les seves propietats i constants escorcolls discriminatoris als aeroports. De fet, en els mesos posteriors als atemptats, l'FBI van comptar més de 400 atacs contra musulmans i àrabs, 13 vegades més que l'any anterior.

Els anys van passar i el país va tornar a la normalitat tot i que mai es va dissipar per complet el recel cap als musulmans. Una enquesta recent del Centre de Recerca Pew revela que una majoria dels gairebé dos milions de musulmans que viuen el país considera que des de l'11-S és més difícil professar la seva fe. D'altra banda, un 52% creu que estan assenyalats pel Govern com un grup que convé vigilar i un 43% va declarar haver estat assetjat per la policia durant l'últim any. Tot i així, asseguren sentir-se satisfets amb la seva vida als Estats Units.

Una religió de pau

Entre els carrers de Deaborn es respira un cert ambient del Pròxim Orient. Molts restaurants de cuina libanesa, botigues amb cartells escrits en àrab i desenes de centres de culte musulmà. Sam Hussein, propietari del restaurant Cedarland, recorda amb tristesa el fatídic 11 de Setembre. "Va ser un dia molt dolorós. Teníem por pel nostre futur i sentim molta ràbia cap als homes que van causar els atemptats terroristes", diu, i afegeix: "L'islam és una religió de pau". La vida se li va fer més difícil. "Encara avui em sento discriminat moltes vegades", diu Hussein, nascut al Líban i que va arribar a Deaborn fa 35 anys.

El principal problema per als musulmans nord-americans és la desinformació sobre l'islam. Un dels objectius del Centre Musulmà Americà de Deaborn és explicar l'islam a la població. "Molta gent va començar a interessar-se per la nostra religió després dels atemptats", explica el Mohammed, que condemna tots els atacs terroristes perquè van contra la seva religió. Sobre Bin Laden és contundent i no lamenta el seu final sense judici. Recorda: "La mort de Bin Laden estava escrita a l'Alcorà: «Digues a l'assassí que un dia serà assassinat»".

stats