Crònica 13/11/2011

El nacionalisme balear subratlla l'esquerra per entrar al Congrés

El nacionalisme balear ho ha provat amb moltes coalicions diferents, però mai ha estat al Congrés. Aquest cop, però, espera donar la sorpresa amb l'embranzida del 22-M i atacant per l'esquerra el PSIB.

Enric Borràs
2 min

PalmaEls pocs cartells, pancartes i tanques, l'escassetat de grans mítings i un sol debat fan que la campanya del 20-N gairebé no es noti comparada amb l'autonòmica. A les Balears tothom dóna per fet que el PP s'endurà la majoria dels escons però manca saber fins on s'enfonsaran els socialistes i si la coalició nacionalista i d'esquerres del PSM - IniciativaVerds - Entesa per Mallorca - Equo, a la qual ara no s'han sumat ni IU ni Esquerra, tindrà un escó.

Les darreres enquestes donen clarament la victòria als populars. Li atorguen fins a cinc dels vuit diputats que corresponen a les Illes, mentre que ara el PSIB-PSOE i el PP en tenen quatre cadascun. I si es repeteixen uns resultats semblants als del maig l'augment de representants del PP no serà perquè els conservadors convencin molts més votants: llavors van aconseguir la majoria absoluta augmentant només 1.500 vots a Mallorca i quantitats similars a Menorca i Eivissa. Van arrasar per la desaparició d'Unió Mallorquina i, sobretot, per la debacle socialista, de gairebé 30.000 vots.

La caiguda socialista pot portar més sorpreses. Les enquesta veuen "possible" que els econacionalistes arrabassin un dels escons que no es quedarà el PP. De fet, la coalició liderada pel PSM treballa amb aquest objectiu al cap des del maig. Llavors van aplegar uns quaranta mil vots, uns resultats que, si es repeteixen, podrien donar-los un dels diputats que altrament anirien a populars o socialistes. Precisament per això han dibuixat una campanya que se centra en la crisi i ataca els socialistes pel flanc que ha quedat més afeblit a l'última etapa de José Luis Rodríguez Zapatero: l'esquerre.

Però aquesta estratègia no és infal·lible. Els econacionalistes han calculat que tenen uns vint mil votants de les autonòmiques que són susceptibles de canviar de parer a les eleccions estatals i passar-se al PSOE. El crèdit perdut pels socialistes entre els votants d'esquerres pot afavorir que el PSM retingui bona part d'aquests votants, tot i que la campanya del PSOE estatal intenta fer oblidar les polítiques de Zapatero amb un notable gir progressista. A més, amb aquesta estratègia la coalició ha aparcat el nacionalisme de l'eix principal de la campanya i això li podria afectar

A hores d'ara la campanya ja gairebé està tancada. Els tres principals partits han fet els mítings centrals i tan sols queda el debat electoral, que es farà demà a IB3. El PP va dir que seria com volgués l'oposició i el PSIB va triar que fos un cara a cara que exclou els nacionalistes. Però el diputat i candidat socialista, Pablo Martín, és dels més desconeguts segons els sondeigs, força més que l'econacionalista Miquel Ensenyat, batlle d'Esporles i que se situa just darrere Miquel Ramis (PP).

stats