Crònica 07/12/2011

Els nacionalistes acusen els partits estatals de grapejar la carta magna

Ara
2 min
REPUBLICANS A MADRID  Milers de persones es van manifestar a Madrid contra la Constitució Espanyola.

BARCELONA.La recepció del Congrés va tenir absències sonades. A més de la majoria dels presidents autonòmics tampoc hi va assistir cap representant dels nacionalistes ni d'IU. Els uns i els altres van entonar al llarg del dia d'ahir el res a celebrar, ja fos en declaracions als mitjans de comunicació o a través de les xarxes socials, i van acusar el PSOE i el PP de grapejar i manipular al seu gust la Constitució: per limitar la realitat plurinacional i plurilingüe de l'Estat, per incomplir amb els Estatuts o per limitar el marge per redactar pressupostos.

El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va fer com Artur Mas i no va ser a la celebració, tal com ja és habitual en els portaveus de la federació. Aquest cop, el fet que les Corts estiguin en funcions, va ser usat també com a argument per no enviar-hi tampoc els representants a les meses. Ja a primera hora del matí el portaveu de CiU va criticar la celebració i la va vincular als incompliments del govern sortint, el del PSOE, amb Catalunya. "M'arriben notícies molt dolentes: el govern socialista no vol liquidar els 759 milions de l'addicional tercera", denunciava a Twitter. Es referia als diners en matèria d'infraestructures que preveu l'Estatut i que encara es deuen de l'exercici 2008 i que Zapatero es va comprometre a pagar a Mas al febrer.

A partir d'aquí va afirmar que incomplint l'Estatut incompleixen també la Constitució que ahir commemoraven. "No pagant s'incompleixen els acords de la comissió bilateral, que el TC diu que són vinculants. Més transgressió constitucional", observava.

La segona carpeta

La denúncia de Duran va ser compartida per ICV i ERC i confirmada per l'executiu central, que per boca de la vicepresidenta econòmica Elena Salgado es va escudar dient que no hi havia hagut temps de tancar el conveni. Serà, per tant, el govern del PP el que es trobi aquesta carpeta damunt la taula, que se sumarà a la del fons de competitivitat.

Les crítiques, des d'un o altre sentit, a la Constitució també van arribar per part d'IU, que va denunciar per boca de Cayo Lara que el PSOE i el PP celebren "el que cada dia violen". El seu diputat Gaspar Llamazares va denunciar "el cop" ordenat pel Banc Central Europeu contra la Constitució l'estiu passat per fixar l'estabilitat pressupostària com a obligatòria.

A Catalunya hi va haver alguns actes de protesta, com els dels joves d'ERC que van tallar una Constitució al Fossar de les Moreres, i també commemoracions del PP i Ciutadans. Tot plegat molt minoritari. A Madrid milers de persones van participar en una marxa republicana.

Al País Basc qui més va alçar la veu va ser la Diputació de Guipúscoa, en mans de Bildu, per afirmar que en un dia com el d'ahir els bascos no tenien "res a celebrar".

stats