Crònica 05/05/2011

La negociació col·lectiva es reformarà abans de les eleccions

Miquel Codolar
2 min

Madrid.El govern espanyol no vol intervenir directament en la reforma de la negociació col·lectiva. Des del principi de les converses manté que donarà suport al document que resulti de les reunions entre els sindicats i la patronal. Aquesta estratègia, però, ha retardat la reforma en diverses ocasions. Els terminis marcats fina ara han estat el 19 de març, abans de Setmana Santa, i aquesta setmana. Ahir es va conèixer una nova data límit, el 22 de maig, el dia de les eleccions. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va advertir que l'acord s'hauria de fer efectiu abans de les eleccions locals i autonòmiques perquè les dues qüestions no "es barregin".

Gómez no va tenir més remei que reconèixer que el procés s'ha allargat massa, però va justificar el retard per la introducció de nous aspectes com l'absentisme laboral o el paper de les mútues. Tot i això es va mostrar optimista i va dir que esperava "bones notícies" aquesta setmana perquè l'acord ja està "en els últims compassos". Va concretar que la discussió passa pels aspectes més "difícils i espinosos", com la renovació automàtica dels convenis expirats, el que s'anomena ultraactivitat. Va indicar que els sindicats i la patronal li han demanat "més temps per assumptes difícils, i el tindran" per fer "un anunci concret final de com van les coses".

Quan se'ls ha preguntat per l'evolució de les converses, els representants de la CEOE, UGT i CCOO han destacat que s'ha arribat a la recta final. Ahir mateix, el secretari d'acció sindical de CCOO, Ramón Górriz, va assegurar que si bé la seva formació no té "ansietat" per aconseguir l'acord durant la jornada d'avui, és veritat que els últims dies s'han produït "avanços en qüestions importants" com la flexibilitat temporal, el paper de les comissions paritàries i els sistemes de mediació de conflictes. Aquest últim aspecte és una de les prioritats del govern espanyol. Caldrà veure si el 22-M és un més dels terminis o si realment hi ha acord aviat.

stats