REFORMA LABORAL
Crònica 23/01/2012

La negociació dels salaris s'allunya de la inflació

Sindicats i patronal afronten una setmana clau per aconseguir un pacte salarial que acompanyi la reforma laboral del govern espanyol. Sobre la taula hi ha la desvinculació dels sous de l'IPC previst.

Elena Freixa
2 min
RECTA FINAL   Sindicats i patronal busquen acords quan falten pocs dies perquè el govern espanyol acabi legislant.

BARCELONAEl pacte entre la CEOE i els sindicats CCOO i UGT en matèria de salaris és clau per desbloquejar una situació delicada. Per llei, són ells els que han de decidir l'increment salarial, i per això reprendran els contactes des d'avui mateix per arribar a pactes abans que acabi la setmana. El president de la patronal UPM i vicepresident de la comissió de diàleg social de la CEOE, Antoni Marsal, assegura que les converses van ben encarrilades per arribar a acords. Tot i així, després de la manera com va acabar la negociació de la reforma -el govern en legislarà els temes més delicats davant la falta de consens- no s'atreveix a aventurar els resultats.

El punt clau del debat és l'IPC, fins ara l'índex de referència a l'hora d'apujar salaris i que podria quedar aparcat i substituït per altres fórmules. La CEOE aposta per altres variables, com els resultats de cada empresa o la productivitat. Així, cada centre de treball podria escollir la manera d'estructurar i fer evolucionar els sous de l'empresa.

Els sindicats no són partidaris de deslligar els salaris de l'IPC previst, almenys si no hi ha altres gestos per part de la patronal que garanteixin que no hi haurà pèrdua de poder adquisitiu. Segons fonts sindicals, es treballa per presentar un barem alternatiu per establir les pujades salarials anuals, però sempre tenint en compte l'evolució dels preus. A més a més, demanen als empresaris altres compromisos com ara la reinversió de beneficis, un punt en què l'acord encara està lluny.

Rendes pràcticament planes

Fora de les fórmules que es puguin pactar per actualitzar els sous, les condicions econòmiques actuals fan preveure que aquest any i el que ve l'evolució sigui pràcticament plana. La patronal és partidària de la congelació total dels salaris almenys aquest any, mentre que els sindicats accepten parlar de pujades mínimes i estudiar, cas per cas, la necessitat de la congelació.

Per l'executiu espanyol, el pacte salarial és territori vetat per llei, encara que la pressa ho pot canviar tot. El govern vol presentar la reforma com a molt tard a mitjans de febrer, tot i que com més aviat millor. Mariano Rajoy vol anar a la cimera de la UE del dia 30 amb els deures fets i novetats sota el braç. La reforma laboral en podria ser una.

stats