ELECCIONS GENERALS
Crònica 15/09/2011

La crisi neutralitza la xenofòbia i frena l'extrema dreta danesa

Avui se celebren eleccions generals a Dinamarca i l'economia ha desbancat la immigració com a tema central de la campanya. La crisi pot passar factura a l'actual primer ministre, Lars Lokke Rasmussen.

Ariadna Matamoros
2 min
Dues persones esperen a una parada de bus a Copenhaguen amb pòsters de la campanya electoral de la líder socialdemòcrata, Helle Thorning-Schmidt, un dia abans de les eleccions generals d'avui.

Barcelona.Els impostos, l'ampliació de la jornada laboral, l'edat de jubilació, l'educació i les pensions han estat els temes centrals de la campanya electoral de cara a les eleccions generals que se celebren avui a Dinamarca. La immigració ha quedat en un segon pla i el discurs xenòfob ja no importa tant als ciutadans, que estan més preocupats per la situació econòmica del país que per si cal posar més traves als immigrants nouvinguts.

El nou equilibri pot frenar l'avenç de l'ultradretà Partit del Poble Danès, tercera formació del país i des del 2001 aliat indispensable del govern de centredreta. "No estic segur que perdin vots, però és evident que no tindran cap progrés", ha explicat a l'ARA Jens Hoff, professor del departament de ciències polítiques de la Universitat de Copenhaguen, cosa que invertiria una tendència a l'alça d'aquest tipus de formació, tal com s'ha vist als últims comicis d'Holanda, Suècia i Finlàndia. "En les eleccions del 2001, 2005 i 2007 els temes antiimmigració eren molt potents a Dinamarca, però ara el focus d'atenció està en els hospitals, les escoles i les pensions", afirma Hoff. El Partit del Poble Danès va aconseguir un 14% dels vots el 2007 i els últims sondejos li atorgaven ahir un 12,3% de suport per a aquests comicis, amb més d'un 20% d'electors indecisos que podrien fer decantar la balança cap a un costat o cap a un altre.

Segons el professor Ole Wever, també del departament de ciències polítiques de la Universitat de Copenhaguen, "els danesos creuen que ja s'ha fet prou en matèria d'immigració" i "volen les coses tal com estan", sense canvis però tampoc sense necessitat d'endurir més les lleis. Per Wever, els atemptats d'Oslo, que han passat factura als ultres noruecs, no han tingut cap efecte en el discurs de l'extrema dreta danesa, ja que la cultura danesa defensa que no cal rebaixar el to, sinó que "és millor dir les coses tal com són".

Blau o vermell

"Són unes eleccions molt polaritzades", continua Wever, en què les opcions són "blau o vermell", en referència al Bloc Blau, format per l'actual coalició de govern liberal-conservadora, o el Bloc Vermell, format pel principal partit opositor, el Partit Socialdemòcrata, juntament amb tres formacions més.

Malgrat que el resultat final és imprevisible, les travesses situen la candidata socialdemòcrata, Helle Thorning-Schmidt, com a nova primera ministra. Les enquestes li donaven ahir un 51% de suport i, si es confirmés la seva victòria avui, Thorning-Schmidt s'erigiria com la primera dona a governar Dinamarca. L'actual primer ministre, Lars Lokke Rasmussen, lidera la coalició liberal-conservadora i s'ha vist desgastat per la crisi econòmica i les mesures impopulars dutes a terme per corregir el dèficit, com la reforma de la jubilació anticipada. "Els electors estan cansats de tants anys de govern de centredreta. Volen un canvi", considera el professor Hoff, que afegeix, però, que els grans vencedors d'aquests comicis seran el Partit Social Liberal Danès i l'Aliança Ecosocialista, l'ala més a l'esquerra del Bloc Vermell, "que poden fins a triplicar els seus vots".

stats