CONFLICTE A SON GOTLEU
Crònica 30/08/2011

La mort d'un nigerià desferma una batalla campal a Palma

Màxima tensió al barri de Son Gotleu, a Palma. La mort d'un nigerià en estranyes circumstàncies va provocar que desenes de veïns sortissin al carrer per reclamar venjança i enfrontar-se a la policia.

Enric Borràs
3 min
Agents de la Policia Local de Palma i la Policia Nacional en el moment de detenir un dels ciutadans nigerians implicats en els incidents de Son Gotleu.

PALMA.El conflicte entre subsaharians i el col·lectiu gitano al barri de Son Gotleu de Palma va tornar a esclatar ahir arran de la mort d'un jove de 28 anys, Efosa Okosun, en unes circumstàncies que encara no s'han aclarit i que, segons els nigerians que viuen a la zona, hauria estat provocada durant una baralla amb tres persones d'ètnia gitana. Prop de la una de la matinada centenars de subsaharians, sobretot d'origen nigerià, van sortir al carrer per reclamar venjança, buscant qualsevol gitano que poguessin trobar i destrossant cotxes i mobiliari urbà. Més que amb cap gitano, però, amb qui es van enfrontar va ser amb la policia, a qui acusen de no actuar. Els agents van prendre el barri i entre la matinada i el dia d'ahir van detenir cinc subsaharians a causa dels aldarulls. Hi va haver diverses càrregues policíaques fins gairebé al migdia i, en alguna ocasió, van arribar a fer servir les escopetes de pilotes de goma.

La tensió entre subsaharians i gitanos a Son Gotleu no és nova, fa uns cinc anys que s'enfronten en esclats periòdics de violència i l'agost de fa dos anys hi va haver una baralla multitudinària que es va escampar per tot el barri. Però ahir hi havia un factor nou: un mort. Cap a dos quarts d'una de la matinada Efosa Okosun, nascut a Nigèria, va caure de dalt del cinquè pis del número 58 del carrer Tomàs Rullan. Molts familiars, coneguts i compatriotes d'Okosun afirmen que es van veure dos homes i una dona del col·lectiu gitano perseguint-lo i, més tard, llançant-lo daltabaix. La policia, però, no ha detingut ningú i això va encendre els ànims. A més, els agents asseguren que el jove no el van llançar, sinó que era ell qui baixava del terrat al cinquè pis per la façana i que va caure quan va cedir la canonada on s'agafava. El regidor de Seguretat Ciutadana, Guillermo Navarro, admetia ahir que tot plegat no és gens clar i que havien trobat restes de sang a l'escala de l'edifici des d'on va caure Okosun.

Venjança al carrer

El col·lectiu nigerià reclama justícia i, en alguns casos, més aviat venjança. I va començar a fer-ho així que la notícia que la mort del seu compatriota es va escampar com la pólvora pels carrers de Son Gotleu. Grups de subsaharians van sortir al carrer i alguns van començar a destrossar desenes de cotxes -alguns els van cremar-, comerços i mobiliari urbà al voltant de la plaça Fra Joan Alcina i el carrer Tomàs Rullan. Les policies local i espanyola van prendre el barri i van començar els enfrontaments, que van durar fins passades les quatre de la matinada. Els agents carregaven amb les escopetes de pilotes de goma i les porres i alguns subsaharians responien llançant-los maons, ampolles i qualsevol objecte que trobaven. La policia va detenir tres persones mentre molts veïns ho miraven tot des del balcó sense poder dormir ni atrevir-se a sortir de casa. Abans de l'albada la calma va tornar, però va durar tan sols unes hores.

Al matí els grups de subsaharians es van tornar a concentrar a la vora del lloc on havia caigut Okosun i, de nou, van començar els retrets i insults contra la policia. Entre les deu del matí i les dotze del migdia hi va haver diverses càrregues policials i dos detinguts més. La situació no es va tranquil·litzar fins al migdia. El trànsit es va reobrir cap a les tres.

Crida a la calma

La calma era fràgil i al migdia el president de l'associació Nigèria Unida, Eddi Ajeagbu, el grup d'ajuda mútua amb més membre a Son Gotleu, va parlar des d'un megàfon de la policia per apaivagar els ànims. Va intentar tranquil·litzar els seus compatriotes en anglès, l'idioma oficial de Nigèria, però quan va dir-los que s'havia de parlar, van esclatar els crits. Alguns deien "Negociació no!" i uns altres cridaven "45.000 euros". Aquest darrer crit pot sonar estrany, però és que la cúpula de Nigèria Unida està acusada d'un frau per desviar subvencions per valor, precisament, de 45.000 euros. Tot i això, els incidents no es van repetir i es va mantenir la calma tensa durant la resta de la jornada.

A la tarda el regidor de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Palma, Guillermo Navarro, i el comissari de la Policia Local de la ciutat, Antonio Vera, es van reunir amb representants d'associacions nigerianes i del col·lectiu gitano. Van explicar que arribarien fins al fons de la qüestió per saber com i per què havia mort Okosun. Els representants de tots dos col·lectius es van comprometre a intentar una treva i a provar de calmar els ànims al barri després dels greus incidents.

stats