SENSACIÓ DE RECUPERACIÓ ECONÒMICA ALS EUA
Crònica 10/01/2011

Els nord-americans tornen a engreixar els plans de pensions

Greg Griffin
3 min
Els experts alerten els que ja estan estalviant de cara a la jubilació que han d'estar preparats per a alts i baixos a la borsa a curt termini.

The New York Times / Denver.La Molly Woodbridge va perdre la feina el novembre passat. En un moment així molta gent assalta els seus estalvis per a la jubilació o els posa en un lloc ben segur. Tanmateix, el que va fer aquesta empleada de 38 anys d'un canal de televisió va ser ficar tot el que havia anat estalviant en els últims 12 anys en un pla de pensions. A més, en contra de diverses opinions, va mantenir el 70% d'aquests estalvis a borsa. "La borsa ha anat a la baixa però no m'he esverat. Sóc prou jove per veure com es recupera", assegura.

La borsa cotitza actualment a nivells no vistos des del setembre del 2008, abans de l'inici de la crisi financera, moment en què el selectiu Standard & Poor's 500 es va enfonsar un 45% en sis mesos. Gairebé dos anys després, els guanys han compensat aquelles pèrdues, tot i que l'S&P segueix un 19% per sota dels nivells d'octubre del 2007.

La borsa, rendible a llarg termini

Això significa que pot ser segur ficar-se en un pla de pensions. I en el cas d'inversors que hagin fugit dels mercats, poden reconsiderar tornar-hi. Els experts són moderadament optimistes pel que fa a l'evolució dels mercats, que seguirien guanyant aquest 2011 -els signes que l'economia s'està recuperant s'estan fent més clars- tot i que les previsions per als propers deu anys són més incertes.

Així que tothom que estigui invertint per quan arribi la jubilació ha d'estar preparat per a més alts i baixos a mitjà termini, i mantenir l'esperança que a la llarga les accions repuntaran. "Els beneficis i les valoracions en els mercats de capitals creixeran mentre seguim creant riquesa -considera Charles Farrell, assessor d'inversions a Northstar Investment Advisors-. Però hem de ser realistes a curt termini i respecte a la propera dècada. Encara hi ha obstacles per arribar a una situació sòlida financerament".

Farrell creu que els retorns de la inversió seran decebedors durant la propera dècada ja que el govern nord-americà i les famílies han de treballar per reduir els seus deutes. Recomana una cartera equilibrada de bons i accions de companyies que ofereixen bons dividends.

Sembla que els nord-americans comencen a tenir més confiança en les seves inversions de cara a la jubilació. Fidelity Investments, la companyia que més plans de pensions d'empresa col·loca als EUA, va comunicar que la mitjana d'estalvi en aquests productes estava en 67.600 dòlars al setembre. Aquesta xifra és similar a la que hi havia abans que s'iniciés la recessió econòmica, però ben per damunt del 47.500 dòlars que va marcar a principis del 2009.

Inversors més conservadors

Aquest increment reflecteix tant els guanys registrats pels mercats com les contribucions privades als plans de pensions. Però això no significa que els inversors hagin recuperat totes les pèrdues acumulades.

Els treballadors que estalvien de cara a la jubilació han esdevingut més conservadors. La renda variable suposava un 65,4% del total d'inversions dels plans de pensions de Fidelity al tercer trimestre del 2010. Al 2000 era del 78%.

John Jennings diu que ara és un moment complicat per posar més estalvis en el seu pla de pensions. La firma per a la qual treballa ha retallat les aportacions als plans dels seus empleats. Sigui com sigui, Jennings diu que no preveu retallar les aportacions que ell pensava fer, ni tampoc adoptar un perfil més conservador. Però es mostra cautelós respecte a la fortalesa de l'economia i l'habilitat dels mercats per tenir un bon comportament. L'atur segueix sent elevat, el mercat immobiliari és dèbil i hi ha disparitat d'opinions sobre la força amb què l'economia dels EUA enfrontarà la recuperació.

stats