Crònica 08/05/2011

"La notícia no és la mort de Bin Laden, sinó les revoltes"

Efímer "La premsa libanesa va posar Bin Laden en portada dimarts, però avui tothom parla de la repressió a Síria" Traït "Els serveis secrets del Pakistan el van vendre"

Cristina Mas
4 min
"La notícia no és la mort de Bin Laden, sinó les revoltes"

És un dels pocs periodistes de la vella escola que continua al peu del canó. Viu a Beirut des de fa 34 anys i no ha perdut l'aire de gentleman britànic. El corresponsal de The Independent és l'únic periodista occidental que va entrevistar Ossama bin Laden en tres ocasions.

Els Estats Units han fet de Bin Laden un màrtir?

Si l'haguessin capturat viu -cosa que òbviament els Estats Units no tenien cap intenció de fer- i l'haguessin portat al davant del Tribunal Internacional de l'Haia per jutjar-lo pels crims contra la humanitat que ha comès, hauria estat una altra història. Però en executar-lo, l'han convertit als ulls de molts en un màrtir. Però no és un màrtir que preocupi gaire la gent, perquè s'havia convertit en un zero a l'esquerra. Les revoltes al món àrab signifiquen la mort política d'Al-Qaida. Va ser la gent, i no Bin Laden, qui va fer fora Ben Ali i Mubàrak. No jugava cap paper en la geopolítica del Pròxim Orient. La mort de Bin Laden l'ha tornat a la vida política.

I ara hem d'esperar una revifalla d'Al-Qaida?

No ho crec. La gent a Síria s'està deixant la pell per desfer-se de Baixar al-Assad, i Al-Qaida mai els ha ajudat en res. Com tampoc va ajudar els pobles de Tunísia i Egipte. Pot continuar en països com Algèria o el Iemen, però les revoltes al món àrab (i aquesta és la veritable notícia, no l'assassinat d'aquest home brutal al Pakistan) han suposat la fi del seu projecte. Potser hi haurà atemptats de revenja, però això no canviarà la situació.

Quin ha estat l'impacte de la mort de Bin Laden en l'opinió pública a països com el Líban?

La primera reacció de la gent aquí ha estat preguntar-se per què ha de continuar l'ocupació de l'Afganistan. Algunes organitzacions islamistes, com va fer Hamàs, van elogiar Bin Laden, però la majoria de gent no hi demostra gaire interès. A la premsa, Bin Laden va ser portada dimarts, però avui tothom parla de la repressió a Síria. Això és el que preocupa la gent d'aquí, l'obsessió amb Bin Laden és una cosa d'Occident. Sabem que havia matat milers d'occidentals, però oblidem que també era responsable de la invasió nord-americana de dos països, que havia matat desenes de milers de musulmans. Sempre cal un enemic número 1: Nasser, Homeini, Saddam, Gaddafi... Veurem qui és el següent.

I la mort de Bin Laden ha canviat la imatge d'Obama al món àrab?

La gent va escoltar amb interès el seu discurs al Caire, però molt aviat es van adonar que la pressió d'Israel era tan gran que ell acabaria actuant com tots els altres, i que Tel Aviv tindria carta blanca. Totes les seves promeses al Caire han quedat en no-res. Aquí es comentava amb sorpresa que li donessin el Nobel de la pau per no haver fet res, com si hi hagués una modalitat del premi per al millor discurs. La majoria de gent aquí creu que Obama és un home vanitós, que no té paraula... però també que qualsevol cosa és millor que Georges W. Bush.

Vostè afirma que algú al Pakistan va trair Bin Laden.

Els serveis d'intel·ligència pakistanesos sabien molt bé on era. I la intel·ligència militar també. Estic tip de sentir que prop del complex on vivia Bin Laden hi havia una acadèmia militar: la realitat és que Abbottabad és la seu de la segona divisió del comandament del nord de l'exèrcit pakistanès. Hi havia desenes de milers de soldats allà, amb els seus serveis d'intel·ligència. Fa uns mesos vaig entrevistar a Lahore l'home acusat de les massacres de Bombai, que és a la llista dels més perillosos per als EUA, i estava escortat per dos oficials de la policia pakistanesa uniformats i amb pistola.

I per què ara?

Crec que els EUA han pressionat molt els pakistanesos. Alguns dels oficials de l'ISI es deuen als talibans i d'altres als americans (que els financen). Crec que el que ha passat és força simple: es van adonar que Bin Laden ja no els era útil. Ja no estava implicat amb els talibans, vivia aïllat del món, Al-Qaida era una organització acabada... Sembla que dins dels serveis d'intel·ligència algú va decidir lliurar-lo als americans, o deixar que el matessin.

No ens podem oblidar de Síria. Amb la brutal repressió, la revolta contra Al-Assad té alguna opció de guanyar?

He entrevistat els refugiats que fugien cap al Líban des d'un poble del sud de Síria anomenat Tel-Kalak i m'han parlat de civils assassinats a trets pel carrer. I mai hem vist cap vídeo ni hem sentit cap notícia d'aquest poble. Tinc la impressió que a Síria les forces de seguretat deuen estar matant molta més gent del que pensem. El règim d'Al-Assad ha decidit que les reformes suposarien la seva fi. Això s'assemblarà molt més a Líbia que a Tunísia o Egipte. L'exèrcit no es posarà al costat de la gent, sinó al del partit Baas, estretament lligat a les forces de seguretat. Sembla que Al-Assad acabarà caient, però que encara s'haurà de vessar molta més sang.

stats