Crònica 08/06/2011

Sense notícies de l'origen del bacteri

Thaïs Gutiérrez
4 min
Buscant l'origen Una investigadora de la Universitat d'Hamburg amb les mostres d' E. coli que s'estan analitzant.

El bacteri E. coli segueix preocupant entre la població sense que s'hagi aclarit d'on prové el brot infecciós que de moment ha causat 24 morts i més de 2.000 infeccions, sobretot al nord d'Alemanya. Les crítiques a la gestió que ha fet el govern alemany no paren de créixer mentre la població confia que els científics trobaran aviat quin és l'origen d'aquest bacteri per saber, exactament, què s'ha de fer per prevenir-lo. Parlem amb experts en salut i alimentació sobre les qüestions més importants de la crisi de l' E. coli : l'origen, la virulència i alguns errors en la gestió d'aquesta crisi.

Investigacions encallades. Per què costa tant trobar l'origen del bacteri?

Els experts reconeixen que aquesta investigació serà llarga. La biòloga, Alícia Aguilar, professora de ciències de la salut de la UOC, va dir ahir que els aliments on es pot buscar aquest bacteri són tants que la recerca pot ser molt llarga. "Es troba en tot tipus de verdures, fruites i carns, sobretot bovina i caprina", explica. Ara mateix sembla que els investigadors estan descartant opcions. "El problema és que avui en dia tot té un gran ressò i de seguida s'ha sabut quins eren els aliments sospitosos, amb les conseqüències nefastes d'aquesta difusió per als sectors afectats", va dir Aguilar.

Els riscos de la mutació. Per què aquesta varietat de l''E. coli' és tan nociva?

Aguilar diu que el bacteri E. coli es troba normalment al nostre aparell digestiu. El problema és que ha mutat i ha donat lloc a aquesta nova versió d' E. coli desconeguda fins ara i que té dues propietats molt nocives per al cos humà: la capacitat de produir una toxina molt perjudicial i un sistema d'adherència a l'epiteli de les cèl·lules que el fa altament resistent, segons l'experta. Això es tradueix en el fet que el bacteri té una capacitat molt gran de sobreviure en tota mena d'aliments. Una manera efectiva d'eliminar-lo és cuinar els aliments: a partir de 70º el bacteri no resisteix.

Errors de gestió. Crisi sanitària o alimentària?

"Això és més una crisi sanitària que no pas alimentària", va dir ahir Xavier Medina, director acadèmic del departament de sistemes alimentaris, cultura i societat de la Universitat Oberta de Catalunya. Segons aquest expert, la gestió que s'ha fet d'aquesta situació ha estat equivocada des del principi: "Es va pensar que es tractava d'una crisi alimentària i es va actuar amb precipitació quan es van culpar els cogombres espanyols sense tenir-ne proves". En la mateixa línia es va expressar Montse Torrent, presidenta de l'organització de consumidors OCUC, que va criticar l'actitud de totes les administracions implicades en la crisi. Medina va dir que és possible que l'origen sigui alimentari, però que no és segur: "El que està clar és que ha faltat coordinació entre les administracions i hi ha hagut precipitació a l'hora de culpar".

Full de ruta. Quins passos s'han de seguir ara?

Cal trobar l'origen d'aquest brot d' E. coli . Medina afirma: "Serà molt difícil actuar fins que no en coneguem l'origen perquè si aquest continua actiu continuarà contaminant. A més, s'ha de continuar treballant per trobar un tractament mèdic que pugui fer front al bacteri que està en un estat de mutació".

Precedents. Casos similars d''E. coli'?

Sí que n'hi ha hagut, i de molt greus. Aguilar recorda que "la Generalitat va editar recentment un prospecte amb mesures de prevenció i terapèutiques per evitar que aquest bacteri arribés als aliments". A més, hi ha hagut brots en altres països que també han causat morts però no han servit per ajudar a la recerca alemanya, ja que, com diu aquesta experta, "l' E. coli pot ser diferent en cada cas i cal estudiar-lo per separat".

Bacteris més perillosos. Cada cop són més resistents?

Estem vivint una època de creixement d'infeccions a causa de bacteris que s'estan fent molt resistents als antibiòtics. "Potser hem fet un ús indiscriminat de determinats antibiòtics, que ha provocat que els bacteris desenvolupessis armes perquè no els afectessin", diu Aguilar.

Sectors afectats. De què serveixen les compensacions de la UE?

Unió de Pagesos ja va avançar que amb les compensacions de la UE no n'hi ha prou i va exigir que Alemanya assumeixi part de les pèrdues milionàries que té el sector hortofructícola. Medina creu que "qualsevol compensació només serveix per pal·liar pèrdues però no implica que arribin al nivell del que s'hauria pogut guanyar". Segons va dir "la gent no s'arrisca amb aquests temes i quan hi ha un producte assenyalat, l'eviten". Això implica un gran perill per a tota la producció feta i la que s'havia de recollir. Josep Maria Coll, d'Unió de Pagesos, va reconèixer que estan "patint" per tota la fruita i verdura d'estiu que s'hauria de començar a exportar a Europa i amb la qual encara no se sap què passarà.

Protocols de seguretat. Són segurs els mecanismes de control alimentari?

En Xavier Medina diu que sí, que "són absolutament segurs". "Mai hem tingut una seguretat alimentària com la que tenim avui en dia", afegeix. Carme Sabater, presidenta de la Coordinadora d'Usuaris Sanitat i Consum, també creu que els controls alimentaris catalans són "completament segurs".

stats