FRANÇA, OBJECTIU TERRORISTA A L'ÀFRICA
Crònica 10/01/2011

Un nou assassinat de francesos al Níger

"Un acte bàrbar perpetrat per bàrbars", així ha definit Nicolas Sarkozy l'assassinat de dos francesos al Níger. Des de les Antilles, Sarkozy ha subratllat que l'Elisi no es doblegarà als dictats del terrorisme.

Cristina Rivas
3 min
Els pares de Vincent Delory, un dels dos francesos assassinats al Níger, han rebut mostres de suport a casa seva.

ParísNicolas Sarkozy ha reaccionat amb contundència a aquesta nova mort d'ostatges francesos al Sahel des de Guadeloupe on ha anat a fer el seu tradicional missatge d'any nou a les Antilles. El president francès ha recollit la indignació de la classe política al complet, que ha demanat que s'aclareixin les circumstàncies dels fets. Avui dilluns, el primer ministre, Fillon, donarà explicacions a la seu del govern francès, on rebrà els responsables dels diferents grups parlamentaris. Al mateix temps, el ministre de defensa, Alain Juppé, es reunirà al Níger amb les autoritats del país.

Efectius francesos van participar dissabte a l'operació que tenia per objectiu alliberar els dos ciutadans segrestats divendres a la capital del Níger. Segons l'estat major, els comandaments temien una possible dispersió dels segrestats un cop els raptors aconseguissin passar al veí Malí. Des d'allà, el desert faria més difícil un rescat. Les forces d'intervenció van trobar els cossos del dos francesos executats, suposadament pels mateixos segrestadors. Les mateixes fonts de l'exèrcit francès, assenyalen que dos soldats van ser ferits de poca gravetat. El segrest, que no va ser reivindicat, va tenir lloc el dia 7 a un restaurant concorregut de la capital del Níger, Niamey, on les dues víctimes sopaven.

Una intervenció militar

Segons alguns testimonis, "homes armats i amb turbant, que s'expressaven en àrab i francès, van irrompre en el local i van obligar els dos francesos a seguir-los". A fora, un quatre per quatre matriculat al Benín els esperava per fugir. La nit de divendres a dissabte, diverses desenes de patrulles de seguretat van escorcollar els voltants del lloc dels fets sense cap resultat evident. Finalment, es va apostar per una intervenció militar que va acabar amb el descobriment dels cadàvers. La mort d'Antoine De Léocour i Vincent Deloroy, tots dos de 25 anys i originaris del mateix poble del nord de França, ha commocionat l'opinió pública. El primer, bon coneixedor de l'Àfrica i tècnic en desenvolupament tenia previst casar-se aquest cap de setmana al Níger, i el segon era de visita al país per assistir al casament. Fonts del ministeri de Defensa, afirmen que els quatre segrestadors van ser abatuts a l'operació de dissabte a la nit.

El Níger, país ric en urani

La batalla per l'urani al Níger sembla una nova maledicció que, lluny de posar fi a la inestabilitat política del país, agreuja la situació al Sahel. L'Elisi, podria treure'n profit per legitimar un reforç del control militar a la regió.

El Níger és el tercer exportador i el sisè productor mundial d'urani. La renaixença de l'interès per l'energia nuclear no només a França sinó a molts altres països -amb el conseqüent augment de les explotacions mineres i el desembarcament de les noves potències com la Xina o l'Índia- ha suposat també la renaixença del ressentiment tuareg cap a les classes dirigents -que també es beneficien de la presència internacional a la zona- i cap als operadors estrangers.

El Moviment de Nigerians per la Justícia, de majoria tuareg, reivindica una repartició més justa dels ingressos reportats per l'urani. Al mateix temps, aquest moviment recorda que la producció d'urani ha acabat amb les activitats econòmiques tradicionals de la població del país. Aquesta majoria tuareg, activa des del 1997, hauria establert lligams amb Al-Qaida al Magrib islàmic.

El ministeri d'Afers Estrangers francès va anunciar ahir a través de la seva pàgina web que "cap indret del Sahel pot considerar-se segur" i va fer una crida perquè s'extremi la prudència en cas de moure's entre Mauritània, Mali i el Níger.

stats