CONSTITUCIÓ DE LA CAMBRA DE REPRESENTANTS
Crònica 06/01/2011

El nou trampolí dels republicans als EUA

Michael D. Shear
3 min
La constitució de la Cambra és una festa solemne en què els electes van amb les seves famílies, com va fer Trent Franks d'Arizona.

The New York Times / Washington.El nou president de la Cambra de Representants, John Boehner, va prometre ahir una nova era de transparència en el procés legislatiu, però també es va mostrar disposat a impulsar amb contundència l'agenda republicana que ha portat el seu partit a ocupar la majoria d'escons en aquesta cambra. La protocol·lària votació nominal dels 435 membres de la Cambra va acabar amb el resultat que van donar les eleccions del novembre: més vots per a Boehner que per a la líder demòcrata, Nancy Pelosi, representant per Califòrnia, que deixa així el càrrec de presidenta.

Al seu discurs després d'agafar la tradicional maça de mans de Nancy Pelosi, Boehner es va descriure a ell mateix com a humil i va dir que els canvis que vol fer són per recuperar la confiança de la "cambra del poble". "Complirem el compromís amb Amèrica, construït a través d'escoltar la gent, i ens mantindrem ferms en els nostres principis constitucionals que fonamenten el partit i una gran nació", va dir Boehner, que amb el càrrec de president de la Cambra es converteix en el segon en la línia de successió a la presidència dels EUA. "I ho farem amb un tarannà de respecte al dret de la minoria a un debat honest, a un procés legislatiu just i obert".

Clima d'entesa amb retrets

Tot i el clima general d'entesa entre els dos partits en aquesta jornada inaugural del 112è Congrés, Boehner no va fer cap esforç en el seu discurs per dissimular el disgust amb la manera com Pelosi i la majoria demòcrata han fet funcionar la Cambra els últims quatre anys. Va dir que les regles de la Cambra sota la presidència de Pelosi estaven "mal interpretades" i es va comprometre a canviar-ho. "No hi havia cap mena d'obertura en la interpretació de les normes a la Cambra fins avui. Ara n'hi haurà molta -va dir Boehner-. Amb aquesta nova actitud, vindrà també una nova responsabilitat. No tindreu el dret d'interrompre els procediments de la Cambra. Però sempre tindreu el dret a un debat intens en un procés obert que permeti representar els vostres electors, exposar el vostre cas, oferir alternatives i ser escoltats".

Boehner es referia així a les queixes dels seus companys republicans, que acusen els demòcrates de fer servir algunes maniobres del reglament per aprovar a la Cambra les iniciatives del president Obama sense tenir en compte les opinions de la minoria. Boehner va dir que les noves regles de la Cambra ho solucionarien -una afirmació que els demòcrates ja han rebatut-. "El poble nord-americà no ha estat ben atès per ells -va dir Boehner-. Avui en dia, tenint en compte les lliçons del passat, hem d'obrir un nou capítol".

Perilla la reforma sanitària

Boehner va qualificar els reptes econòmics que afronta el país com els més importants. "Gairebé un de cada deu dels nostres veïns estan buscant feina -va dir-. Els costos de la sanitat continuen augmentant per a les famílies i les petites empreses. La despesa ens supera i el nostre deute aviat eclipsarà la grandària de la nostra economia sencera". Però no va oferir detalls sobre com la nova majoria republicana pretén fer front a aquestes qüestions. Alguns assessors van dir que Boehner i el seu partit tenien la intenció d'avançar ràpidament en les pròximes tres setmanes per derogar la reforma sanitària d'Obama.

Abans de rebre la maça i fer el seu discurs, Boehner es va dirigir a la Cambra pel passadís acompanyat de Nancy Pelosi. En el seu últim acte com a presidenta, Pelosi va presentar Boehner com un "fill orgullós d'Ohio", i li va desitjar el millor. Dret al seu costat, a Boehner se li va fer un nus a la gola en diverses ocasions, i quan Pelosi va presentar la família del republicà, present a l'hemicicle, es va eixugar els ulls amb un mocador de paper.

stats