Crònica 19/12/2011

Una nova executiva d'integració

Sara González
2 min

BARCELONA.El nou primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha resolt el sudoku de l'executiva amb un encaix de les ànimes del partit, deixant enrere el trident Montilla-Iceta-Zaragoza, forjat al congrés de Sitges -però no alguns dels seus hereus- i incorporant nous representants del sector crític. La recuperació de la "connexió perduda" amb la societat passa, segons l'estratègia del terrassenc, per un nucli dur ple d'alcaldes que han sobreviscut a la debacle del 22-M. El nou triangle se sustentarà sobre dos vèrtexs partidaris d'enfortir els vincles amb el PSOE: Daniel Fernández, diputat a Madrid, i Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat.

Tal com va prometre en la seva proclamació, Navarro va incloure a la cúpula els seus rivals a la cursa pel lideratge. En una situació en què qualsevol petita escletxa podria ser una llosa, era perillós que Àngel Ros i Joan I. Elena quedessin fora. Incorporar-los no va ser fàcil. El terrassenc va suar fins a altes hores, diumenge a la matinada, per satisfer les contrapartides que exigien els dos i tancar la llista definitiva.

Tot i que l'alcalde de Lleida es mostrava, d'entrada, reticent a formar part del nucli dur perquè el seu objectiu és competir amb Navarro per ser candidat a la Generalitat, va condicionar la seva entrada al fet que hi hagués una executiva de consens que inclogués Elena i que tant l'exconsellera Marina Geli com l'exalcalde de Reus Lluís Miquel Pérez -que li han donat suport durant el procés precongressual- fossin secretaris nacionals. Però qui va tensar la corda fins al final va ser Elena, que no estava disposat a sumar-se a l'executiva si una bona part del seu equip no hi entrava.

Finalment, malgrat que va obtenir un 25% davant Navarro, va aconseguir que sis membres del seu equip tinguessin un lloc a l'executiva, entre els quals hi ha la diputada Laia Bonet i dues novetats: Fabián Mohedano, del Moviment Laic i Progressista, i Jordi del Río, de Nou Cicle.

Els grans absents

De fet, els obiolistes seran el relleu de la defensa catalanista que fins ara han protagonitzat històrics com Montserrat Tura, Ernest Maragall o Antoni Castells, ara fora de l'executiva. Tampoc hi té lloc Carme Chacón, centrada ja en la cursa per la secretaria general del PSOE ni, de moment, José Zaragoza. Sí que en són membres nats Joaquim Nadal, mentre es mantingui com a president del grup parlamentari, i Miquel Iceta, previsiblement, com a president de la Campalans. Celestino Corbacho va ser escollit president del consell nacional i, per tant, també hi té reservat un lloc discret. La figura de president queda vacant. L'herència del passat encara es reivindica.

stats