Crònica 07/10/2011

La nova versió de l'americà fet a ell mateix

Núria Ferragut Casas
2 min
Durant el dia d'ahir es van produir mostres de condol que sovint jugaven amb al·legories, com aquesta poma mossegada a l'entrada d'una botiga Apple de Tòquio.

Una fotografia del jove Steve Jobs del 1982 a la seva mansió de Palo Alto revela part de la seva personalitat. Assegut al bell mig d'una sala d'estar gairebé buida, il·luminat per una làmpara Tiffany i bevent una tassa de te. Minimalista, reservat, metòdic, obsessionat per l'estètica, Jobs era un perfeccionista. Un visionari que va revolucionar la tecnologia com Albert Einstein va revolucionar la ciència. El fundador d'Apple va impulsar l'era dels ordinadors personals, va transformar el negoci de la música i del cinema i va reinventar la telefonia mòbil.

Steve Jobs va néixer el 24 de febrer del 1955 a San Francisco, fruit de la relació entre Joanne Carole Schieble i Abdulfattah Jandali (d'origen sirià), dos joves estudiants universitaris que el van donar en adopció a una parella de classe mitjana, Paul i Clara Jobs. Des de petit ja va mostrar un gran interès per l'electrònica i amb només 12 anys va aconseguir parlar per telèfon amb William Hewlett, president de Hewlett Packard, per demanar peces per a un projecte escolar. No sols va obtenir el que volia sinó també unes pràctiques a l'empresa. Tot i així, Jobs va abandonar la universitat després d'un semestre perquè no hi va trobar el que esperava ni sabia el que volia.

El futur guru de la tecnologia, però, va continuar les classes de cal·ligrafia com a estudiant oient, mentre dormia a les habitacions dels seus amics, i retornava ampolles de Coca-cola per comprar menjar. Més tard va dir que aquell curs va influir en l'elegància i l'estètica minimalista d'Apple.

No va ser fins després de viatjar a l'Índia, on es va convertir en un budista, i d'experimentar amb drogues psicodèliques, que Jobs va fundar Apple amb el seu amic Steve Wozniak, al garatge dels seus pares, la primavera del 1976. L'empresa va iniciar un ascens meteòric tan sols un any després amb l'ordinador Apple II, tot i que el veritable èxit va arribar el 1984 amb la computadora Macintosh.

Transformant els estudis Pixar

Jobs era molt carismàtic, conegut pel seu gran lideratge, capaç de treure el millor dels seus treballadors, però també era un egòlatra i controlador. El seu fort caràcter i les seves desavinences amb la junta directiva van provocar que sortís d'Apple el 1986. En aquella etapa s'implica amb NeXT, una empresa que no va reeixir malgrat que tenia el bilionari Ross Perot com a un dels seus inversors.

Durant els seus 12 anys d'exili, Jobs va continuar la seva obsessió per la innovació i va comprar la divisió de gràfics de la productora del director George Lucas. En nou anys la va transformar en els estudis Pixar i, amb la pel·lícula Toy story , Jobs va arribar un altre cop al cim de l'èxit. El seu retorn a Apple el 1997 va ser cabdal, ja que l'empresa estava gairebé en la ruïna. En aquesta segona etapa, Jobs no va perdre gens el temps i en deu anys va revolucionar l'era digital amb el reproductor iPod, el telèfon iPhone i la tauleta iPad.

stats