Crònica 14/06/2011

Una nuclear que acumula una tercera part de les incidències

Ara
2 min
El cap d'explotació d'Ascó I, a l'esquerra, el dia que va declarar al jutjat de Gandesa.

BARCELONA.Els dos reactors de la central nuclear d'Ascó acumulen una tercera part dels successos notificables des de començament d'any pels vuit reactors que conformen el parc nuclear espanyol. Així, els responsables d'Ascó han emès 5 notes informatives de les 14 produïdes, i 9 ressenyes de les 27 emeses, segons dades del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que consten a la seva pàgina web.

Entre aquests incidents n'hi ha dos que han estat classificats amb el nivell 1 de l'escala internacional de successos nuclears (INES) -que té set nivells- i que s'han produït per una maniobra incorrecta en la col·locació de les comportes de separació a la piscina de combustible i per la fuita de 25.000 litres d'aigua contaminada a l'interior de la planta, que va mullar el calçat de dinou treballadors, sense que es produís, però, cap episodi de contaminació. La resta d'incidències van quedar totes registrades amb el nivell 0 de l'INES, que les qualifica com a "anomalies".

Recàrrega accidentada

Ascó I es va reconnectar a la xarxa elèctrica a començaments de juny, després dels treballs de recàrrega de combustible que es van prolongar durant uns dos mesos i mig, i en els quals es van registrar fins a set incidències, segons dades del mateix CSN. Tots aquests episodis es produeixen quan només falten pocs mesos perquè Ascó opti, l'octubre vinent, a renovar el permís de la seva llicència d'explotació, prorrogable durant deu anys, cosa a la qual s'oposen col·lectius ecologistes perquè entenen que aquesta nuclear concentra la majoria de problemes a l'Estat espanyol. En aquest sentit, l'incident més greu de la seva història va ser una fuita de partícules radioactives que l'any 2007 va suposar la multa més alta de la història, per un import de 15,4 milions d'euros. Per aquests fets també hi ha oberta una causa judicial en la qual tres alts càrrecs de la nuclear estan imputats per, suposadament, haver ocultat l'incident nuclear.

stats