Crònica 16/03/2011

"Tenir les nuclears en una zona turística ho complica tot més"

Prudent. El director general de Protecció Civil de la Generalitat reclama les competències del pla d'emergències nuclear (Penta), actualment en mans de l'Estat

Carles Arbolí
1 min
Pardo diu que a Catalunya s'ha fet un gran esforç per preparar-se davant d'un accident nuclear.

Catalunya està preparada per afrontar un gran accident nuclear?

A partir de l'entrada en vigor del Penta de l'any 2009 a Catalunya s'ha fet un esforç constant per preparar-se davant d'un accident nuclear. El nivell de complexitat operativa per adequar-se a les necessitats específiques del territori, que és zona turística, és molt més elevat que en altres zones d'Europa, on les centrals estan situades en zones més aïllades.

El Penta és de competència estatal. Això ho condiciona?

Molt. Els recursos operatius els posa la Generalitat i la bona coordinació de tots els grups és vital perquè funcioni correctament. L'actual Govern sempre vol assumir les competències de tots els riscos que afecten Catalunya. I en aquest cas no seria menys. No obstant això, i abans d'assumir la competència, s'hauria de negociar el finançament del pla Penta així com la capacitat legislativa en matèria nuclear.

Com s'explica que faci tants anys que no es fa cap simulacre de gran emergència nuclear?

Un simulacre d'aquestes dimensions fa necessària la mobilització de gran part del territori afectat i també de molts recursos operatius. És una feina d'una gran complexitat funcional que requereix, com a mínim, més d'un any de feina prèvia. Suposo que el govern de l'Estat ha preferit acabar d'ajustar el Penta actual, que és del 2009, abans de fer un simulacre general.

stats