Crònica 16/05/2011

El número dos de l'FMI assumeix les funcions De Strauss-Kahn

N.f.
2 min
John Lipsky agafa el relleu de Strauss-Kahn.

WASHINGTON.Davant les greus acusacions que s'han fet sobre el seu director, el Fons Monetari Internacional va decidir ahir que John Lipsky, número dos de la institució, assumeixi temporalment les funcions directives que fins ara exercia Dominique Strauss-Khan.

Segons va explicar el portaveu de l'FMI, Bill Murray, "d'acord amb els procediments normals" Lipsky rellevarà el director gerent de la mateixa manera que ho fa quan el titular no és a Washington, la seu de la institució multilateral. Murray també va indicar que el número tres del Fons, Nemat Shafik, substituirà Strauss-Kahn en la reunió de ministres de Finances de la zona euro dilluns a Brussel·les. L'FMI va assegurar que no farà cap declaració sobre el cas d'agressió sexual contra el seu director.

La institució financera va voler, amb aquest relleu, evitar una crisi pel buit de poder en un moment en què l'economia mundial segueix fràgil després de la pitjor recessió des dels anys 30. A més, l'FMI es troba ara en un moment delicat, ja que està negociant els plans d'ajustament estructural de Grècia, Irlanda i Portugal. Strauss-Kahn tenia previst entrevistar-se amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, sobre Grècia.

Tot i el ràpid anunci de la substitució temporal, la lluita de poder per ocupar el lideratge de la institució financera internacional serà inevitable. Els països emergents com el Brasil o la Xina ho aprofitaran per posar fi a la tradició de nord-americans i europeus de repartir-se els alts càrrecs de l'FMI i el Banc Mundial. Tradicionalment, Washington designa el president del banc mentre que els europeus decideixen l'administrador del fons.

L'escàndol tacarà segur l'aplaudit currículum de Strauss-Kahn a l'FMI, fins i tot si al final se'l considera innocent. Molts experts consideren que ha renovat la institució financera i que va impedir que la recessió econòmica mundial fos pitjor.

stats