EL DEBAT AL SOCIALISME CATALÀ
Crònica 03/07/2011

Els obiolistes presenten candidat

El Congrés del PSC, previst per a finals d'octubre, serà mogut. A l'espera dels moviments que està fent la direcció, de moment ja hi ha un possible candidat a rellevar Montilla al capdavant del partit

Pere Martí
2 min
Els obiolistes presenten candidat

Barcelona.Divendres van dinar en un cèntric restaurant de Barcelona Raimon Obiols, Jordi Font, Daniel Font, Jordi del Rio i Joan Ignasi Elena. Són el nucli dur de Nou Cicle, una entitat que ha mantingut durant anys la flama crítica dins del PSC, sobretot durant el mandat de José Montilla, perquè aposten per un model de partit més obert, més transversal i més catalanista. Després de veure com el PSC s'ha dessagnat electoralment en els últims anys, consideren que ha arribat el moment d'un canvi generacional al partit que piloti la renovació. Segons han explicat a l'ARA fonts d'aquest grup, la persona encarregada de fer-ho serà Joan Ignasi Elena, que tot i pertànyer a Nou Cicle, té un perfil que transcendeix el grup obiolista perquè també està ben connectat amb les noves generacions del partit, ja que és exsecretari general de la JSC, i amb el lobi municipalista, perquè ha estat alcalde de Vilanova i la Geltrú durant les dues últimes legislatures.

El debut públic com a candidat el farà el 19 de juliol, aprofitant una invitació que li ha fet el PSC de Sant Andreu perquè expliqui el seu projecte de partit. Ho farà en el mateix escenari on aquesta setmana va anar Miquel Iceta i on la setmana que ve anirà Àngel Ros, dos altres possibles aspirants a la primera secretaria del PSC. La presentació formal de la candidatura encara s'ha de marcar al calendari, però es podria fer a finals de juliol o a principis de setembre. De moment, Elena ja ha fet uns primers contactes amb quadres territorials i sectorials socialistes per sondejar la voluntat de canvi que hi ha entre les bases. El seu projecte passa per la renovació mantenint la unitat del PSC i, en l'àmbit ideològic, per reforçar els valors del projecte socialista, el caràcter progressista i la vocació catalanista del partit.

La candidatura d'Elena trenca la previsió de l'executiva de no parlar de candidats a la primera secretaria del PSC fins al setembre i pot accelerar alguns moviments interns. De moment, el candidat més ben situat és Miquel Iceta, perquè té l'aval de l'actual cúpula que encapçala José Montilla, però també ha topat amb les resistències de sectors que consideren que el seu nom no permetria visualitzar la renovació del PSC. En el congrés del partit que es farà a l'octubre està en joc la primera secretaria i la presidència del partit, cosa que permet fer pactes entre diferents sectors a l'hora de dissenyar la nova direcció.

La decisió d'Elena suposa una ruptura amb l'estratègia seguida històricament pel sector obiolista, que aspirava només a pactar una quota a la direcció. Ara avala una alternativa interna que també podria ser secundada per altres barons del sector catalanista, tot i que per ara no s'han manifestat públicament.

Precisament dijous a la nit, l'exconseller Ernest Maragall va apadrinar el naixement del Col·lectiu Socialista Penedès-Catalunya, que defensa la plena sobirania del PSC respecte del PSOE, la creació d'un grup propi i un gir catalanista. Un dels impulsors del moviment és l'alcalde de Sant Quintí de Mediona, Ramon Creixell. Maragall els va animar a "conquerir" altres territoris on hi ha "ànimes bessones".

stats