EL REFERÈNDUM SOBIRANISTA
Crònica 10/04/2011

Els observadors internacionals neguen la il·legalitat del procés

A. Balanzà / S. González
2 min
Els observadors internacionals neguen la il·legalitat del procés

Barcelona."En aquest referèndum no hi ha res d'il·legal". Aquest és el diagnòstic que fan els 51 observadors internacionals que avui vetllaran pel bon funcionament de la consulta sobre la independència que celebra Barcelona. Han vingut expressament des d'Alemanya, Flandes, Escòcia o el País Basc per veure amb els seus propis ulls com en una iniciativa popular la ciutadania s'interroga a si mateixa sobre una qüestió cabdal per al futur de Catalunya. En les cinc onades de consultes celebrades al llarg d'un any i mig, 150 observadors han trepitjat el territori català per veure de prop el procediment que segueix l'organització.

Els observadors van ser rebuts ahir ni més ni menys que a l'hotel Juan Carlos I. La tria del lloc d'acollida "no és casual", tal com va assegurar la responsable de relacions internacionals de la consulta, Anna Arqué. Tampoc ho va ser que l'acte final de Barcelona Decideix se celebrés a l'antiga plaça de toros de les Arenes que, per acabar-ho d'adobar, està ubicada a la plaça d'Espanya. Arqué argumenta que no es tracta d'una provocació, sinó que encara la voluntat de l'organització de remarcar que avui culmina una consulta "sobre" la independència i no una consulta independentista. De fet, el portaveu de la plataforma, Alfred Bosch, ja va advertir aquesta setmana que s'espera un augment del percentatge de vots a favor del no, ja que aquesta opció ha anat incrementant a mesura que el referèndum s'apropava a l'àrea metropolitana.

La delegació més nombrosa d'observadors és la de Flandes, que compta amb 13 membres i tres líders del moviment de Flandes. Una àmplia representació de la qual el diputat flamenc Jean Jambon, que encapçala la comitiva i que ja és la tercera vegada que intervé com a observador a les consultes, va assegurar sentir-se "molt orgullós". "Estarem colze a colze amb el poble de Catalunya", va assegurar el líder de la N-VA, Bart de Weber, a través d'un vídeo que va ser projectat durant la rebuda. "Esperem finalitzar de manera pacífica aquesta lluita democràtica, molta sort i visca Catalunya", va afegir Weber.

La responsabilitat dels polítics

Un altre observador serà Juan Carlos Moreno, catedràtic de lingüística de la Universitat Autònoma de Madrid, que va explicar que en plantejar el dret a l'autodeterminació dels pobles basc, gallec i català a la capital de l'estat espanyol sempre li responen que és "impossible", que comportaria un "trencament" o una "guerra civil". Representants del PNB, EA i de l'esquerra abertzale van expressar la voluntat d'exportar a Euskadi la iniciativa.

stats