MOVIMENTS SOCIALS
Crònica 17/10/2011

El 15-M ocupa pisos buits per allotjar desnonats

El moviment del 15-M es reorienta cap a l'ocupació de pisos buits, que volen cedir a persones que han estat desnonades. A Barcelona, els indignats han entrat en un edifici tancat del barri del Verdum.

Maria Ortega
3 min
Bloc ocupat Els indignats enllestien ahir algunes tasques a mig fer als pisos que van ocupar dissabte al carrer Almagro perquè s'hi allotgin famílies que han estat  desnonades de casa seva.

Barcelona.Després de les multitudinàries manifestacions de dissabte, els indignats han decidit portar les seves consignes a un terreny més pràctic en el camp de la lluita pel dret a un habitatge digne. La marxa va acabar a Barcelona amb unes 300 persones ocupant un edifici -amb deu pisos i dos baixos- al carrer Almagro, al barri del Verdum de Barcelona (Nou Barris), on ahir al matí ja s'havien instal·lat tres famílies que havien estat desnonades per impagaments hipotecaris. L'objectiu és que, a curt termini, tots els pisos acullin alguna família en aquesta situació i que els baixos puguin funcionar com a centre social, com explicaven ahir.

El propietari del bloc va denunciar, a primera hora de diumenge, l'ocupació. Es tracta, segons va confirmar l'Ajuntament de Barcelona, d'una construcció nova, on encara no hi viu ningú i que és propietari d'un particular -segons els indignats passarà aviat a mans d'una caixa-. L'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, va remarcar la il·legalitat de l'acció i va assegurar que si hi ha denúncia "s'haurà de desallotjar". Tot i així va explicar que si es tracta d'una "situació extrema de persones o famílies, qui ha d'actuar és l'administració púbica"

Hotel ocupat

A Madrid els indignats van seguir una pauta similar. Després de la manifestació van entrar en un hotel en desús al carrer Carretas, l'Hotel Madrid. Alguns dels joves que hi van passar la primera nit havien assegurat que l'objectiu era cedir les habitacions a Afectados por la Hipoteca per allotjar persones desnonades. Tot i així, ahir a la tarda desenes de persones reunides en assemblea en aquest edifici van negar que la seva idea fos aquesta i van explicar que encara no havien decidit quin ús se li donaria.

El 15-M ha fet aquest cap de setmana un gir en la seva trajectòria. Si dies enrere s'havia centrat en les protestes davant de les borses, l'última ofensiva s'ha dedicat a l'habitatge seguint la consigna que anunciaven en la pancarta que va encapçalar la manifestació de dissabte a Barcelona: "De la indignació a l'acció". De fet, des de diferents megàfons, alguns dels organitzadors de la marxa es van encarregar de repetir durant el recorregut que, "per passar a l'acció", la manifestació no acabaria a l'Arc de Triomf, com estava previst, sinó que es dividiria en tres blocs amb objectius concrets. Un d'aquests era el de l'habitatge digne, que es va acabar dirigint cap a Nou Barris per ocupar el bloc del carrer Almagro, que "fa anys que està buit i pràcticament acabat", tal com remarcaven ahir.

Els indignats ja fa mesos que se sumen a les campanyes de pressió per evitar desnonaments, però dissabte a la nit van fer un pas més enllà amb l'ocupació d'immobles destinats al reallotjament de persones que han perdut casa seva. Àgueda Bañón, que és membre del moviment 15-M, explicava que l'ocupació "no és una acció puntual", sinó "una manera de donar solucions concretes" a famílies en situacions complicades.

"Única sortida"

És el cas, per exemple, de la família Pérez-Santiago que, al mes de gener i gràcies a la pressió veïnal, va aconseguir salvar un desnonament anunciat. Vivien amb els seus tres fills, des de feia dos anys, en un dels pisos construïts per al reallotjament dels inquilins de les Vivendes del Governador. Hi van entrar com a "única sortida" perquè el pis "portava anys acabat i sense ser lliurat als seus destinataris", com explicaven en aquell moment. Dissabte a la nit van ser una de les primeres famílies a instal·lar-se al bloc ocupat.

"Estem disposats a pagar un lloguer si és amb una quantitat a la qual podem fer front", explicaven ahir a les portes de la finca. Desenes d' indignats s'hi van concentrar durant tot el dia amb activitats i, sobretot, amb l'objectiu de "mantenir l'ocupació perquè les famílies s'hi instal·lin tranquil·les", com explicaven alguns dels joves a les portes de l'edifici, on van mantenir un estira-i-arronsa amb la premsa per evitar que s'agafessin imatges dels inquilins -i d'alguns dels concentrats.

stats