LES REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 26/06/2011

Els opositors libis fixen Trípoli com a objectiu

David D. Kirkpatrick
2 min
Els dos futbolistes de la selecció líbia, Osma Abdul Salam (a l'esquerra) i Juma Gtat (a la dreta), ahir a la població de Zintan, a les muntanyes de l'oest del país.

The New York Times / Rogeban (Líbia)Després de consolidar el seu control sobre gairebé tota la zona muntanyosa de l'oest de Líbia, els rebels ara asseguren que segueixen una doble estratègia per enderrocar Gaddafi: tallar-li totes les fonts de recursos i armar secretament una guerrilla cada més forta a Trípoli.

Els rebels de les muntanyes de l'oest van mostrar a un periodista que era a la zona un oleoducte que han aconseguit tallar i que anava a l'última refineria que encara mantenia oberta el règim de Gaddafi, la de Zaouia.

Ara els rebels tenen la mirada posada a Gharian, una ciutat d'uns 85.000 habitants, que és l'última ciutat de les muntanyes de Nafusa sota el control de Gaddafi. És un focus d'oposició al coronel i es va aixecar amb rapidesa en l'inici de la revolta, i si els rebels la poden prendre les pròximes tres setmanes, com esperen fer, bloquejaran la ruta crucial de subministrament que ve d'Algèria i el sud cap a la capital.

Mentrestant, els rebels asseguren que han demanat amb èxit al govern tunisià que talli el subministrament de combustible que arriba a través de la frontera de Ras Ajdir, que controla Gaddafi. "És molt dolorós per a la població de Trípoli, però lamentablement ho hem de fer", va dir Anwar Fekini, un advocat que va ser a Tunísia per aconseguir-ho, després d'una visita que va fer també el líder del Consell Nacional de Transició, Mustafà Abdel Jalil.

S'arma la resistència a Trípoli

En una entrevista, un líder de la resistència rebel a l'interior de Trípoli va assegurar que els opositors havien estat entrant a la ciutat un nombre creixent d'armes i explosius, mentre fabricaven (i sovint en males condicions) les seves pròpies armes de foc.

Segons ell, a més dels atacs nocturns als controls de Gaddafi que envolten la capital, Trípoli, els rebels han estat planejant accions més ambicioses, com ara un pla fallit d'assalt a l'Hotel Rixos amb l'esperança de capturar l'influent fill del coronel, Saïf al-Islam Gaddafi, que té una suite allà. Aquest pla va ser cancel·lat en part pel risc que hauria suposat per als periodistes estrangers, que hi estan allotjats.

A més, els rebels diuen que estan en contacte amb funcionaris de policia que han desertat, amb personal del ministeri de l'Interior i amb altres departaments per garantir la seguretat de Trípoli els dies posteriors a la caiguda de Gaddafi. "En tots els ministeris hi ha persones que aniran a treballar l'endemà de l'enderrocament i no hi haurà buit de poder", assegura Fekini.

stats