Crònica 17/05/2011

Els pactes engreixen el dubte a Girona

Els partits encaren la recta final del 22-M a Girona amb una incertesa mai viscuda en unes municipals i amb l'ull posat en futurs pactes. No hi haurà majories absolutes i caldrà arribar a acords.

Narcís Presas
2 min
El candidat d'ICV-EUiA a l'alcaldia de Girona, Joan Olóriz, ahir acompanyat del líder de la seva formació, Joan Herrera.

Girona.Tot està en suspens a Girona i els partits treballen amb tots els escenaris possibles en una plaça poc avesada als canvis després de 32 anys de clar domini socialista. Les enquestes pronostiquen per al 22-M gironí un resultat ajustat entre Pia Bosch (PSC) i Carles Puigdemont (CiU), que necessitaran suports externs per governar. Les aliances postelectorals són precisament una de les grans incògnites que hi ha damunt la taula quan només falten cinc dies per a les eleccions. Un debat que, en públic, els partits prefereixen ajornar fins després de diumenge.

Descartada la sociovergència, les dues fórmules en boca de tothom són el tripartit d'esquerres, que ha governat la ciutat els dos últims mandats empesos per la dinàmica a nivell català i per la pèrdua de majoria absoluta del PSC, i el pacte a la basca entre CiU, ERC i ICV-EUiA, una possibilitat de la qual ja van parlar fa quatre anys quan per primer cop aquestes tres formacions haurien sumat els vots necessaris però que finalment republicans i ecosocialistes van desestimar i es van decantar pel tripartit.

PSC i ERC, cada cop més lluny

La marca tripartit, però, està en hores baixes i cap candidat en fa bandera. Retirada la seva principal valedora, l'alcaldessa Anna Pagans, les opcions que es reediti són més aviat remotes si fem cas de les paraules de la republicana Blanca Palmada i de Pia Bosch. La primera sempre que pot marca distàncies amb els socialistes, mentre que la segona afirma que vol governar en solitari i sense hipoteques.

De l'hipotètic pacte a la basca en va parlar ahir el secretari general d'Iniciativa, Joan Herrera, que va ser a Girona per donar suport a Joan Olóriz. El líder ecosocialista va deixar clar que no hi haurà pactes amb els nacionalistes "si no s'aturen les retallades". Herrera veu difícil entendre's amb CiU però també amb el PSC, perquè "no ha estat ferm davant les retallades de Zapatero". En tot cas, va recordar que cada agrupació local tindrà autonomia per traçar la política de pactes que consideri més adient. O sigui, que no beneirà que ICV faci alcalde Puigdemont però tampoc ho vetarà.

Segons quin sigui el resultat, es poden obrir noves possibilitats, i caldrà tenir en compte també el paper de la CUP, que les enquestes donen per fet que serà a l'Ajuntament.

Amb l'objectiu de ser la força més votada, Bosch i Puigdemont afronten la recta final amb estratègies diferents. La socialista serà fidel a la seva campanya personalista i local, que fins ara només ha comptat amb l'exalcalde i líder del PSC Joaquim Nadal -ahir la va tornar a acompanyar a Taialà-. Puigdemont tindrà demà Artur Mas i Josep A. Duran i Lleida i ha portat a Girona tots els consellers de CiU que ha pogut.

stats