Publicitat
Publicitat

PLA D'AJUST PRESSUPOST DEL 2012

És la tercera partida més gran i s'ha duplicat en dos anys

El pagament d'interessos s'enfila als 5,5 milions diaris

El cost dels interessos hipoteca tot l'increment dels ingressos del Govern i suposen 2.000 milions per al 2012. Mentrestant, la despesa en salut i ensenyament segueix caient, però només per l'estalvi en funcionaris.

Els esforços del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, per incrementar ingressos s'han dedicat íntegrament a respondre a l'augment del cost dels interessos del deute. Les altres partides majoritàriament també s'han hagut d'aprimar, sobretot en personal.

Interessos del deute
Una despesa 6 vegades superior a la d'Empresa i Ocupació

El Govern preveu gastar 1.999,9 milions en interessos del deute el 2012. Això suposa 5,48 milions diaris o 262,3 euros per català en total. És la tercera partida del pressupost, darrere només de Salut i Ensenyament, i multiplica per 7,5 la de Cultura i per 5,9 la d'Empresa i Ocupació.

Model de finançament
CiU optimitza el sistema pactat pel tripartit el 2009

L'anterior conseller d'Economia, Antoni Castells, va preveure el juliol del 2009 que el seu model de finançament aportaria 16.904 milions el 2012. El seu successor, amb nous impostos i taxes, n'espera obtenir 19.333 milions, i això que no hi compta els recursos -com el fons de competitivitat- que depenen de la corresponsabilitat de l'Estat.

Impost de patrimoni
La meitat dels últims recursos recaptats i menys del previst

El 2007 va ser l'últim any que es va haver de pagar l'impost del patrimoni, amb què Catalunya va recaptar 536 milions. Els tècnics d'Hisenda van calcular que amb la nova formulació -s'ha apujat el patrimoni mínim per haver-lo de pagar- i la caiguda dels ingressos ara en rebria 271 milions, però Mas-Colell només n'ha pressupostat 240,4 milions.

Despesa total
Si s'atenen les despeses finalistes, el pressupost cau un 8,9%

La despesa del Govern baixa sols un 0,7%, segons la principal fórmula de càlcul, però si aquí s'hi afegeixen les despeses pagades amb ingressos finalistes -provinents de l'Estat o de la UE- o els programes concertats, la despesa total baixa un 8,9%. Amb aquesta fórmula, la despesa total del sector públic -comptant entitats i empreses públiques- cau un 5,9%.

Retallades als funcionaris
La rebaixa en personal redueix la despesa en salut i ensenyament

Després que la mesa de negociació amb els sindicats acabés sense èxit, el Govern ha impulsat unilateralment les retallades als treballadors públics. Els redueix retribucions, els suspèn el fons d'acció social, els ajuts-menjador i els complements de productivitat, i els rebaixa els imports per objectius, les vacants i els dies de lliure disposició, entre d'altres. L'estalvi de 625 milions fa tornar a caure les partides de Salut i Ensenyament -un 4,8% i un 4,9%-, però Mas-Colell afirma que la de personal és l'única partida afectada.

Infraestructures
Un petit repunt després de la davallada del 2011

La partida d'infraestructures i mobilitat creixerà lleument fins als 2.365,3 milions per aprofundir en la integració tarifària, la construcció de la línia 9 del metro, la remodelació de l'estació de Gràcia o el desdoblament de l'eix transversal entre Cervera i Caldes de Malavella. El 2010 la partida era de 3.042 milions.

Medi ambient i habitatge
Unes partides que cauen a la meitat en tan sols dos anys

En altres àmbits, plou sobre mullat. La partida de medi ambient i cicle de l'aigua ha caigut dels 1.424,7 milions el 2010 fins als 606,3 milions. La d'habitatge i ordenació del territori també s'ha reduït en dos anys de 726,1 milions a 310,1 milions.

Cultura i acció exterior
Retrocés de més de cinc anys en els mitjans de comunicació

Després de la primera retallada del 2011, les partides en cultura i llengua es mantenen estables en 235,9 milions i 40,5 milions respectivament. Per contra, la despesa en acció exterior i solidaritat -el 2010 era de 56,8 milions- torna a caure, dels 35 milions als 26,9. Per la seva banda, la partida en mitjans de comunicació baixa un 26,3% en dos anys i se situa a nivells anteriors al 2006.

Atur i creixement
S'allunya l'objectiu de reduir al 50% la taxa de desocupació

Artur Mas va prometre reduir l'atur a la meitat durant aquesta legislatura. De moment, ha pujat del 17,8% al 18,6% en un any i Mas-Colell preveu que es quedi al 18,5% el 2012. I això que el PIB creixeria un 0,8% -el 2011 ho farà sobre el 0,7%.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT