FINANCES PÚBLIQUES
Crònica 20/01/2012

Primer pagament de 545 milions

El Govern reclama 1.090 milions en concepte de liquidació d'impostos del 2010. El ministre d'Hisenda va prometre avançar el pagament previst per al juliol i la Generalitat té pressa per cobrar-ne la meitat.

Roger Tugas
2 min
MAS-COLELL AGRAEIX A SÁNCHEZ-CAMACHO LA MEDIACIÓ AMB MADRID
 El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es va reunir ahir al Parlament durant una hora i mitja amb la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, l'endemà que li salvés el tràmit dels pressupostos del 2012. "Està contribuint a la possibilitat de tenir unes relacions fluides amb el govern espanyol i això està molt bé", va celebrar el conseller.

BARCELONA.La necessitat de liquiditat de la Generalitat és urgent per fer front als deutes d'ajuntaments i proveïdors. El primer baló d'oxigen, però, no seran els 759 milions de l'addicional tercera o els 1.450 milions del fons de competitivitat del 2011 encara impagats, sinó l'avançament de la liquidació d'impostos del 2010. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar dimarts que no es faria esperar fins al juliol, com estava previst, sinó que els 8.000 milions que s'han de repartir les comunitats autònomes arribaran abans, sense especificar més. El Govern, però, ja ha comptabilitzat que li pertoquen 1.090 milions del pastís i ha posat fil a l'agulla per cobrar-ne aviat la meitat.

"No hem rebut cap confirmació de quan s'abonarà la liquidació -que a diferència del 2008 i el 2009 va sortir a favor de les autonomies-, però intentarem agilitzar-ho i accelerarem totes les comissions necessàries perquè sigui ràpid un primer pagament de la meitat del que pertoca", expliquen fonts del departament d'Economia, que esperen poder comptar aviat, per tant, amb uns 545 milions necessaris i inesperats fins aquesta setmana.

Mas confirma que vol crèdits ICO

Així mateix, Artur Mas -que ahir es va reunir amb el vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia- va confirmar com avançava l'ARA que el Govern sol·licitarà un crèdit ICO quan se'n concretin les condicions. Si prospera, va explicar, hi haurà més crèdit i la Generalitat "podrà pagar millor dins la mateixa Generalitat, als ajuntaments i als proveïdores de l'àmbit sanitari, educatiu i d'infraestructures".

Tanmateix, aquests nous recursos no faran apaivagar la demanda dels vells pagaments incomplerts. De fet, al matí la vicepresidenta, Joana Ortega, va concretar el deute del Govern amb els consorcis locals en 753 milions, una quantitat gairebé idèntica a la que Catalunya havia de rebre de l'addicional tercera. Va vincular així l'incompliment de l'Estat amb la impossibilitat del seu executiu de pagar als ajuntaments.

Uns arguments, però, que no van satisfer l'oposició. El president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, el socialista Manuel Bustos, va elevar el deute amb els ajuntaments a 1.000 milions, i la diputada del PSC Laia Bonet va recriminar a Ortega que no desglossés el deute en comarques i municipis, com li reclamava una moció aprovada al Parlament.

stats