CATALUNYA SOTA ZERO
Crònica 04/02/2012

Els pagesos s'armen contra les glaçades

Agricultors i ramaders contra el fred siberià. Els pagesos catalans asseguren que estan preparats per resistir les baixes temperatures del cap de setmana. La preocupació són els conreus hortícoles.

Albert Lijarcio
3 min
ALIMENTACIÓ GÈLIDA 
 El ramader Domingo Serret alimentava ahir el bestiar de la seva explotació de Vallfogona de Balaguer, a Lleida.

LLEIDA.L'onada de fred siberià pot acabar comportant alguns problemes a l'agricultura i la ramaderia si aquest cap de setmana continuen baixant les temperatures mínimes de manera exponencial i no se supera la barrera dels zero graus en cap moment del dia. Els productors de les comarques de Lleida comencen a preocupar-se, tot i que de moment no han notat excessivament els efectes del temporal, ja que les glaçades causades pels valors negatius de l'hivern els són habituals.

A Vallfogona de Balaguer (la Noguera) ahir es van despertar amb una temperatura de -7 graus. Un valor gèlid però no excepcional tenint en compte el clima de la zona. Domingo Serret, ramader des de jove, té una vaqueria i explica que aquest tipus d'animals estan preparats per viure amb temperatures de fins a -15 graus. Ahir, tot just arribar a primera hora del matí, es va trobar, però, tres vedells morts que havien nascut durant la nit anterior, fet que qualifica de "puntual".

La seva neboda, Roser Serret, que també es dedica al sector boví, té clar que amb el que cal ser més previsor quan baixen les temperatures és amb l'aigua. La seva granja està preparada amb un sistema que permet que sempre n'hi hagi circulant per les canonades, que també estan protegides per evitar que es gelin. Si tot i així els fallés, podrien subministrar-se amb camions cisterna. Aquests dies tenen la rutina següent: "Després de rentar les peces un cop s'han munyit les vaques, les deixem totalment seques i preparades", un protocol que els serveix perquè no es glacin els conductes, assegura Serret.

Altres mesures perquè la seva activitat no es paralitzi pel fred són augmentar les reserves de farratges per assegurar-se -almenys per a 3 dies- l'alimentació dels animals en cas de quedar-se aïllats. A més, per suavitzar les fredes temperatures de l'hivern, la sala de producció lletera compta amb calefactors que aquestes nits treballen a ple rendiment. Més que les temperatures sota zero, les vaques solen patir la calor típica de l'estiu a Ponent, pel fet que només transpiren per la llengua.

Els conreus hortícoles són uns dels més vulnerables aquests dies. A Vilanova de Bellpuig (Pla d'Urgell), on també es van registrar -7 graus a les primeres hores del dia d'ahir, part de la collita de naps es va gelar. Tot i això, el president d'una empresa de producció ecològica del municipi, Manel Valls, explica que a l'hivern són poques les verdures que cultiven a la intempèrie perquè saben que algun cop a l'any poden caure les temperatures fins a aquests valors extrems. De fet, moltes de les hortalisses que tenen creixen dins d'un hivernacle per evitar aquest tipus de riscos climàtics.

A les seves finques, on també hi ha cultius d'espinacs i remolatxa, s'ha avançat part de les feines als dies previs a l'arribada d'aquesta onada de fred. Tot i això, Valls deixa clar que només han augmentat sensiblement el seu estoc: "Ahir [per abans-d'ahir] vam collir bastant nap per evitar que es geli, però tampoc gaire perquè si no el venem de pressa les fulles es van tornant grogues". També han buidat els conductes d'aigua de reg per evitar que es congelessin per dins.

Mesures preventives

A banda de les mesures preventives que porten a terme els productors, el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural alerta de l'afectació en sectors com el dels cítrics, que encara tenen fruits a l'arbre de les varietats més tardanes. També en el cas dels ametllers que hagin florit de manera primerenca. Finalment, a l'olivera les gelades podrien afectar l'escorça de les branques més joves. Es recomana protegir-les amb fungicides de coure, que serveixen per evitar l'entrada de malalties.

stats