Un país clau en una regió estratègica

L'estabilitat del Pakistan és un bé molt preuat no només entre els seus veïns, sinó també entre els principals països occidentals. En un moment especialment delicat de la intervenció occidental a l'Afganistan, l'estratègia dels aliats i molt especialment la dels Estats Units quedaria afeblida si la situació política a Islamabad empitjorés. Les institucions pakistaneses i especialment el seu exèrcit estan actuant com a força de contenció dels talibans i altres grups violents a la regió fronterera amb l'Afganistan. Però el país viu encara el risc que la influència dels grups radicals integristes s'estengui encara més pel seu territori i un buit de poder o una sotragada política tindrien conseqüències difícils de preveure.

Amb prop de 180 milions d'habitants (és el segon país musulmà més poblat del món i algunes previsions el situen com el primer en un futur pròxim) i una situació geoestratègica clau, el Pakistan té un enorme potencial explosiu que es veu incrementat pel fet de tenir un arsenal atòmic i d'haver estat peça clau en el desenvolupament de la tecnologia nuclear de països poc amistosos per a Occident com ara l'Iran o Corea del Nord.

A més de ser un element important de molts conflictes regionals i globals -per a la Xina, el suport al Pakistan és una eina de pressió sobre el seu rival regional, l'Índia, i sobre l'altra gran potència global, els Estats Units- el Pakistan té la capacitat d'exportar ideologia integrista arreu del món a través de les nombroses comunitats d'origen pakistanès repartides pel planeta. En general es tracta de comunitats moderades i relativament ben integrades, però que poden ser víctimes d'un còctel molt perillós: la discriminació als seus llocs d'acollida sumada a la ideologia radical que volen exportar grups integristes establerts al Pakistan.

Ara com ara, el Pakistan és un amic imprescindible però molt incòmode per a Occident. El doble joc que durant dècades han jugat l'Estat i el seu exèrcit ha estat sovint un dels grans maldecaps a les capitals europees i sobretot a Washington. Tot i això, els aliats saben que per desactivar l'amenaça dels focus de terrorisme internacional arrelats en aquesta zona del món, els cal un interlocutor fiable i tan estable com sigui possible.

Més continguts de