Crònica 12/02/2012

Els països àrabs porten Síria a l'ONU mentre s'intensifica la repressió

Neil Macfarquhar
2 min

THE NEW YORK TIMESUn grup de països àrabs encapçalat per l'Aràbia Saudita es van reunir ahir per ultimar una nova proposta de condemna a Damasc que dilluns es presentarà a l'Assemblea General de l'ONU. En aquest fòrum no hi ha dret de veto i tot apunta que la proposta podrà ser aprovada, a diferència del Consell de Seguretat, on Rússia i la Xina van bloquejar la resolució.

Tres homes van matar ahir en una emboscada un general a Damasc, segons va informar l'agència estatal SANA. Es tracta del primer assassinat a la capital d'un membre lleial al règim i representa un altre pas que allunya les arrels no-violentes de les protestes contra el president Baixar Al-Assad. El doctor Issa al-Khouli, metge i brigadier general de mitjana edat que dirigia l'hospital militar Hameish a Damasc, va ser tirotejat quan sortia de casa seva. Coneguts del Dr. Khouli amb qui van contactar per telèfon van confirmar-ne la mort sense donar-ne detalls.

El doctor, educat a Romania i França, provenia d'una família alauita amb forts vincles amb el govern d'Al-Assad. L'agència estatal va acusar "un grup terrorista" de l'assassinat i va dir que la mort formava part "d'un complot que té com a objectiu intel·lectuals sirians". Síria ja havia experimentat assassinats d'aquest tipus en els anys 70 i 80 durant les violentes escaramusses entre el govern i els Germans Musulmans.

L'assassinat va coincidir amb la segona setmana consecutiva d'ofensiva governamental sobre la ciutat de Homs, que va deixar centenars de morts i ferits.

La violència entre partidaris i opositors del règim es va estendre al nord del Líban, on l'exèrcit libanès es va mobilitzar pels enfrontaments en dos barris veïns habitats per musulmans de diferents corrents: sunnites i alauites. Els xocs van deixar almenys dos morts i una desena de ferits. Analistes de relacions internacionals temen que la violència a Síria torni a despertar el polvorí sectari libanès, dividit entre partidaris i detractors del règim sirià.

Damasc va acusar els països àrabs i occidentals d'orquestrar el doble atemptat que divendres va deixar 28 morts a Alep. El règim també va donar un termini de 72 hores a Tunísia i Líbia per tancar les seves ambaixades a Síria, en resposta a les mesures d'aïllament diplomàtic que han adoptat aquests països.

stats