CRISI NUCLEAR
Crònica 16/03/2011

El pànic s'estén a Tòquio

El risc de més fuites radioactives fa que alguns habitants de la capital fugin cap al sud del Japó, a Osaka, el destí que també escullen algunes línies aèries per evitar exposar-se a radiacions.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L'hora que es va paralitzar el japó El rellotge d'un edifici destruït marca les tres de la tarda -l'hora del tsunami de divendres- a la ciutat de Kesennuma,  a la província de Miyagi. L'ajuda humanitària internacional arriba amb comptagotes al nord-est del país davant del risc d'exposar el personal a fortes radiacions si l'alerta nuclear empitjora.

Alguns residents de Tòquio han començat a abandonar la ciutat, impulsats per la por que les partícules radioactives alliberades a la central de Fukushima puguin afectar la salut de la de població de la capital. No hi ha un pànic generalitzat, però les notícies que al llarg del dia d'ahir arribaven des del govern donaven motius per l'alarma. L'agència japonesa Kyodo revelava al migdia que les partícules radioactives a Tòquio superaven deu vegades els llindars normals, un nivell que encara no afecta la salut però que es va multiplicar per quatre en un barri dels afores de la capital nipona, on viuen 39 milions d'habitants a tota l'àrea metropolitana.

El vent bufa cap al Pacífic

Les autoritats es van afanyar a contrastar la informació, i poques hores més tard van anunciar que els nivells de radiació baixaven a la capital. A aquest fet s'hi va sumar que els vents van deixar de bufar en direcció a Tòquio i ara van cap al Pacífic. Però tot i això la por s'estén i la població opta per marxar o bé s'afanya a guardar llaunes, aigua i piles a casa. "L'empresa m'ha dit que torni al meu poble, a Osaka [al sud del Japó], perquè creuen que el desastre tindrà impacte a Tòquio i que com més aviat marxem millor", deia ahir Yuko Ota, una administrativa de 38 anys, mentre feia cua per comprar un bitllet de tren a l'estació de Meguro.

Algunes empreses estrangeres han començat a enviar avions per evacuar el personal que tenen dispers a la capital i en algunes parts del nord del país cap a zones més segures del sud. L'ambaixada australiana ha decidit traslladar la seu a Osaka, mentre altres ambaixades avaluen el pla d'evacuació. El mateix que ha anunciat la ministra d'Afers Exteriors espanyola, Trinidad Jiménez, que ahir va dir que s'havia activat el protocol d'evacuació al Japó per si finalment és necessari repatriar els espanyols que són al país. Tot i això, cal tenir en compte que només una persona de nacionalitat espanyola es troba en un radi de 50 quilòmetres de la central.

Les aerolínies esquiven la capital

Les línies aèries també intenten evitar Tòquio per por a les radiacions. L'alemanya Lufthansa està desviant els vols que aterraven a la capital cap a Osaka i Nagoya, almenys fins al cap de setmana. Tot i això ahir assegurava que els avions que tornaven des de Tòquio no estaven contaminats. Air China ha cancel·lat els vols des de Pequín i Xangai i la companyia de l'illa de Taiwan va anunciar que no hi volaria fins a finals de març. En canvi, les línies nord-americanes no han fet grans canvis, però han assegurat que es preparaven per a qualsevol cosa, fins i tot redirigir els vols cap a un altre estat si la crisi nuclear empitjorava.

Zona d'exclusió aèria

Les autoritats nipones també han imposat restriccions per evitar els vols per sobre del reactor nuclear de Fukushima I. La zona d'exclusió aèria està fixat en un radi de 30 quilòmetres de la central, en un perímetre en què la població també està en estat d'alerta. L'exèrcit japonès ha evacuat almenys 70.000 persones a 20 quilòmetres de l'accident des de dissabte. El govern va decidir ahir ampliar el radi fins a 30 quilòmetres i demanar a tots els habitants d'aquesta zona que es quedin a casa per evitar exposar-se a possibles radiacions. Es recomana a les 140.000 persones que tanquin les finestres i apaguin l'aire condicionat perquè no s'hi filtrin partícules radioactives. L'èxode massiu i el confinament de milers d'habitants ha deixat imatges de vertaderes ciutats fantasma.

Debat sobre l'abast de l'accident

La catàstrofe nuclear de Fukushima estaria a punt d'arribar al nivell de gravetat de la de Txernòbil del 1986. El president de l'autoritat nuclear francesa, André-Claude Lacoste, va assegurar ahir que es pot qualificar l'accident "d'important" després que hi hagués un alliberament significatiu a l'atmosfera de material radioactiu. El govern nipó va contradir aquesta afirmació i fins ahir encara considerava que les múltiples explosions als reactors de Fukushima eren de nivell quatre, un accident sense risc extern.

Però les evacuacions al perímetre de la central segueixen i els continus incendis al reactor quatre multipliquen les pors estrangeres. El Japó necessita ajuda humanitària pel més de mig milió de desplaçats, però corre el risc de quedar-se aïllat.

stats