LA BATALLA DELS IMPOSTOS
Crònica 25/09/2011

Els paradisos fiscals acullen una quarta part de la riquesa del món

Laia Forès
3 min
Els paradisos fiscals acullen una quarta part de la riquesa del món

Ales illes Caiman, amb una població de només 70.000 persones, hi ha 600 entitats bancàries registrades que mouen milers de milions de dòlars cada any. Aquest territori no autònom del Regne Unit, situat al Carib, té tots els ingredients dels paradisos que més han triomfat: un país petit amb molt turisme, tot tipus d'avantatges fiscals i discreció per a les companyies i persones estrangeres que decideixin fer-hi inversions o guardar-hi els seus estalvis, normalment fortunes milionàries.

Entre el 25% i el 30% de la riquesa mundial està o ha transitat per paradisos fiscals, segons l'ONG Transparència Internacional (TI). Són estimacions. No hi ha xifres oficials sobre quants milions de dòlars i d'euros estan en ent itats bancàries o fons d'inversió de territoris com les illes d'Oman i les Bahames. Tampoc es pot comptabilitzar quants paradi sos fiscals hi ha perquè no existeixen criteris comuns.

El president de França, Nicolas Sarkozy, va proposar fa dos anys al G-20 impulsar la lluita contra l'evasió fiscal imposant sancions als paradisos fiscals. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) va respondre intensificant-hi la pressió, però amb resultats irregulars. També la Unió Europea ha pressionat els països del continent europeu considerats paradisos i ha aconseguit avenços notables. De fet, Luxemburg, Mònaco i les illes Caiman ja no apareixen a les llistes i han signat acords en favor de la transparència.

¿Han desaparegut la majoria de paradisos fiscals? En absolut. "Hi ha hagut progressos sense precedents en els últims dos anys, però encara queda molt per fer", admet el responsable del Centre de Política Fiscal de l'OCDE, Jeffrey Owens. El fet que ja no hi hagi països a la llista negra només vol dir que els paradisos fiscals s'han compromès a signar acords amb altres governs per intercanviar dades, en molts casos només en el marc d'investigacions policials o judicials. El principal objectiu no és lluitar contra l'evasió fiscal, sinó contra activitats il·lícites com el blanqueig de diners de grups relacionats amb el narcotràfic, el terrorisme i el tràfic de persones. Citem a continuació alguns dels paradisos fiscals del món.

Illa de Man

Impostos mínims

L'illa depèn directament de la corona britànica, tot i que manté la independència política. Segons dades del govern del territori, les activitats bancàries, financeres i de negocis suposen més del 35% del seu PIB gràcies a la política d'impostos mínims. Tot i això, coopera amb els organismes internacionals per lluitar contra el blanqueig de diners.

Panamà

Fora de la llista negra

És un dels paradisos fiscals històrics, però aquest any ha sortit de la llista negra de l'OCDE després d'impulsar reformes. Tot i això, continua sent un país amb facilitats i avantatges fiscals, especialment per a empreses.

Andorra

No dóna llistes de clients

Segons l'OCDE, Andorra ja no és un paradís fiscal perquè ha signat acords de transparència. Ara bé, no es pot considerar que aquest país dels Pirineus hagi deixat de ser del tot un paradís fiscal: en cap cas facilita a altres autoritats llistes obertes de clients. Els bancs andorrans continuen oferint avantatges fiscals.

Vanuatu

Sense impostos

La República de Vanuatu és un conjunt d'illes situades al Pacífic. Amb poc més de 200.000 habitants, els bancs offshore , el turisme i l'agricultura són els motors de la seva economia. No hi ha impostos sobre els ingressos ni tampoc per a les empreses establertes al territori.

stats