REACCIONS ALS PLANS DEL GOVERN
Crònica 13/04/2011

Els pares reclamen la sisena hora

La consellera Irene Rigau es reunirà avui amb els pares d'alumnes de l'escola pública. S'hi trobarà un rebuig frontal a la supressió de la sisena hora i a qualsevol altra mesura "presa amb criteris econòmics".

Sònia Sánchez
2 min

Barcelona.La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, tindrà avui una segona sessió d'enfrontament a costa de l'eliminació de la sisena hora. Després de presentar als sindicats, ahir, les seves propostes per reorganitzar la plantilla de mestres de l'escola pública, avui és el torn de les famílies. La Federació d'Associacións de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) arriba a la reunió amb la consellera decidida a plantar cara per la sisena hora a l'escola pública, una reivindicació que sempre van defensar "per equiparar les condicions dels infants de l'escola pública amb les de la privada i concertada", com recorda la presidenta de la FAPAC, Imma Fuyà, que opina que la supressió de la mesura suposa recuperar la desigualtat superada.

La proposta de la consellera Rigau de mantenir aquesta hora més de classe només per als centres d'entorns desafavorits també els sembla "malament", diu Fuyà, i es pregunta si això significa que han fallat els Plans d'Entorn, que ja tenen aquests centres per fer front a unes condicions econòmiques i socials desfavorables. Fuyà té clar que l'objectiu d'aquesta supressió és exclusivament "econòmic" i critica que la consellera argumenti que la sisena hora no ha suposat cap benefici sobre el rendiment escolar "quan no s'ha fet cap avaluació concreta dels resultats", sobretot perquè no hi ha hagut temps.

"Res a veure amb la conciliació"

De fet, la FAPAC ha sondejat l'opinió de totes les Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (AMPA) que la conformen i en tots els casos eren favorables a mantenir la sisena hora.

"Estem parlant de la qualitat de l'educació dels nostres fills i de la igualtat entre l'escola pública i la privada", remarca Fuyà, que també rebutja els arguments que relacionaven l'ampliació horària a les escoles públiques amb la conciliació de la vida laboral i familiar. "La sisena hora no es va posar pas per motius de conciliació sinó de qualitat de l'educació, perquè les AMPA ja havíem resolt molt abans els conflictes d'horaris amb els centres", diu.

El que és cert, però, és que si finalment tira endavant la supressió de la sisena hora, moltes escoles hauran de "renegociar amb els pares l'horari escolar", com apunta el director de l'Escola Estel Guinardó de Barcelona, Andreu Isern. Al seu centre, la sisena hora va retardar la sortida de les criatures al matí de les dotze a la una. Si aquesta hora desapareix, "hi haurà tres hores sense classe al migdia; n'hi haurà una de menjador, però dues d'esbarjo són massa", així que és probable que l'AMPA hagi d'acabar organitzant alguna activitat, explica el director.

La consellera i Justin Bieber

Però el xoc entre les AMPA i la consellera té des d'ahir un altre front obert, quan Rigau va considerar "un escàndol" que alguns pares acompanyessin els seus fills a veure Justin Bieber en hores de classe.

Les mesures que proposa Rigau també tenen l'oposició en bloc dels sindicats de mestres, que avui presenten una "resolució unitària contra les retallades". Un front comú que farà difícil l'acord que la consellera volia per a finals de mes.

stats