Crònica 24/12/2011

Els particulars cobren, però les empreses encara no

Dani Revenga / Toni Garganté
3 min
Cua de 30 persones que a primera hora d'ahir al matí omplien la vorera davant de l'oficina de La Caixa de l'Aldea.

TARRAGONA / BARCELONALes cues que es van formar a primera hora del matí d'ahir abans d'obrir la sucursal de La Caixa de l'Aldea es van esvair a poc a poc durant el matí. Aquesta oficina va rebre la visita d'un 80% dels més de 700 afectats que podien desbloquejar els seus estalvis a la vista que fa gairebé un mes van quedar immobilitzats en la secció de crèdit de la cooperativa local.

Segons dades de La Caixa, l'entitat designada per la Generalitat per canalitzar el procés de normalització de la secció de crèdit, els particulars que van entrar a la sucursal van poder disposar de 700.000 euros. Ahir ja podien cobrar els clients de la cooperativa que tinguessin dipòsits de 1.000 euros. Els que tenien quantitats superiors en van poder desbloquejar un 50% addicional. Això vol dir que una persona que tingués un compte corrent a la secció de crèdit de l'Aldea amb 5.000 euros, ahir va poder disposar dels primers 1.000 euros i de 2.000 més, cosa que representa un total de 3.000 euros.

La Caixa va oferir la possibilitat d'obrir una llibreta d'estalvis a la vista, sense cap cost per al possible client, va assegurar el mateix portaveu de l'entitat, o bé cobrar un xec nominal, en cas que el client no volgués dipositar els diners. La majoria dels afectats assenyalaven quan sortien de l'oficina que "ja havia passat el pitjor, però que no estarien tranquils fins que no haguessin recuperat tots els diners".

Jornalers estrangers

Molts dels afectats eren jornalers estrangers, que han pogut cobrar les nòmines dels últims mesos, que també havien quedat bloquejades després del col·lapse de la secció de crèdit de la cooperativa, segons informa l'agència Efe. En aquest sentit, el departament d'Economia de la Generalitat, que ahir no va facilitar dades, i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya han elaborat un pla de sanejament de la secció de crèdit en tres fases. La primera començava justament ahir, amb el cobrament parcial dels comptes corrents. La segona fase s'implementarà el primer trimestre de l'any que ve, i consisteix a desbloquejar l'altra meitat dels comptes a la vista i del 50% dels diners a termini.

La Generalitat ha previst la venda ordenada d'una sèrie d'actius de la cooperativa que facilitaran la liquiditat necessària perquè la gent pugui cobrar. La tercera i última fase se centrarà en el previsible cobrament de tots els dipòsits, amb la voluntat explícita que la cooperativa de l'Aldea s'integri en una entitat de més volum.

L'únic punt negre

La jornada d'ahir a l'Aldea va tenir un únic punt fosc: els afectats pel bloqueig de dipòsits que tenen el seu compte a nom d'una empresa o societat, que no van poder retirar els seus diners per la complicació burocràtica extra que es requereix en aquests casos. Segons han explicat des de l'Ajuntament de l'Aldea, les persones que representen empreses o societats han d'acreditar la titularitat mitjançant un document notarial.

Segons Dani Andreu, alcalde de l'Aldea, "ha estat l'única incidència del dia, però ens han assegurat que aquests casos estaran solucionats a curt termini, la setmana que ve". Andreu valorava molt positivament com s'ha completat aquesta primera fase del pla dissenyat per la Generalitat, tot i que advertia: "El que hem fet avui [ahir per al lector] és només una petita part del problema, el moll de l'os són les imposicions de crèdit a llarg termini. Esperem que tot pugui solucionar-se perquè hi ha en joc els estalvis de tota una vida de moltes persones".

stats