PRIMERA CITA ELECTORAL DE L'ANY A ALEMANYA
Crònica 21/02/2011

El partit de Merkel s'estavella a Hamburg

La Unió Democratacristiana (CDU) de la cancellera alemanya, Angela Merkel, va perdre ahir el govern d'Hamburg amb els seus pitjors resultats electorals (21,9 %) de tots els temps al port hanseàtic.

Isaac Lluch
3 min
PRIMERA DESFETA DE L'ANY PER a LA CDU Els socialdemòcrates de l'SPD van obtenir ahir uns resultats històrics a la ciutat estat d'Hamburg amb el 48,6% dels vots, segons els primers resultats, de manera que la CDU, el partit de la cancellera Angela Merkel, inicia amb molt mal peu un any ple de cites a les urnes amb eleccions en set dels setze lands alemanys.

Corresponsal a berlinLa CDU no ha pogut començar de més malament el superany electoral que representa aquest 2011, quan en gairebé la meitat dels estats federals d'Alemanya (en set dels setze lands) se celebren eleccions. Les primeres, ahir, a Hamburg, van deixar la cara ben llarga a Merkel: el seu partit ha de cedir el poder de la ciutat estat hanseàtica al Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), que va arrasar a les urnes amb un 48,6% dels vots. A falta que avui es confirmin oficialment els resultats, els socialdemòcrates podran governar amb majoria absoluta a Hamburg després que els últims deu anys hagin manat els cristianodemòcrates. Merkel tem ara les conseqüències que aquest canvi tindrà per a l'executiu federal.

Amb una consecució de 63 dels 121 escons del Parlament hamburguès, l'SPD no necessitarà cap soci per governar, mal que els pesi als Verds, que milloren en 1,6 punts (11,2%) els resultats assolits el 2008, però que paradoxalment no els servirà per formar executiu com sí que va passar fa tres anys amb la CDU. Més eufòrics van viure la nit electoral tant l'FDP (6,5%) com l'Esquerra (6,4%), a qui els sondejos previs no els asseguraven creuar el límit del 5% que els atorga representació parlamentària. A causa de la controvertida política federal del líder dels liberals i ministre d'Exteriors, Guido Westerwelle, l'FDP no tenia bones expectatives en les eleccions d'ahir, però al final ha pogut retornar al Parlament hamburguès després d'haver estat fora els últims set anys. El triomf de la fotogènica liberal hamburguesa Katja Suding ha estat rebut a Berlín com el triomf de Westerwelle. Per a l'Esquerra, amb tot, també hauria estat una catàstrofe no haver revalidat escons a Hamburg i hauria agreujat la crisi que arrosseguen a nivell federal després que la seva líder, Gesine Lötzch, va pregonar que el fi últim del seu partit era tornar al comunisme.

Resultats històrics

"L'èxit a Hamburg té una cara coneguda: Olaf Scholz", va presumir ahir el president de l'SPD, Sigmar Gabriel, mentre tirava un dard a la CDU. "Aquests resultats són històrics, i no només per a nosaltres, sinó també per als altres", va comentar Gabriel en referència al profund fiasco cristianodemòcrata a la ciutat estat hanseàtica. Els socialdemòcrates, amb tot, no aconseguien tant suport allà des del 1998 i l'èxit electoral és atribuït a Olaf Scholz, virtual alcalde governador d'Hamburg i exsecretari general de l'SPD durant la cancelleria de Gerhard Schröder, a més de ministre federal de Treball durant l'anterior govern de gran coalició entre CDU i SPD. "Si es vol una alternativa al govern conservador s'ha demostrat que és la socialdemòcrata", va presumir el líder de l'SPD desmarcant-se dels Verds, que esperen viure aquest any els èxits electorals més importants de la seva història.

La reconquesta d'Hamburg per part dels socialdemòcrates suposa per a Merkel un dur revés també a nivell federal, ja que manifesta les misèries del seu partit i del seu soci de govern, el Partit Democràtic Liberal (FDP) al Bundesrat, la cambra alta, on l'oposició de l'SPD, els Verds i l'Esquerra, incrementa la seva majoria i podrà obstaculitzar així els projectes de llei de l'executiu de la cancellera. Els partits governamentals comptaven fins ara amb una minoria de només un sol vot al Bundesrat, però a partir d'avui seran quatre els vots d'avantatge que tindrà l'oposició per intervenir en les decisions del govern.

No obstant això, Merkel podrà minimitzar els danys si la CDU aconsegueix assegurar-se la continuïtat al govern del land de Baden-Württemberg, amb capital a Stuttgart, amb un triomf en les eleccions claus del 27 de març.

Les enquestes sobre la intenció de vot a Hamburg, d'1.772.000 habitants -1,3 milions d'electors-, ja havien atorgat un clar triomf a l'SPD, però era menys previsible que la CDU perdés la meitat de punts (-20,7) respecte al suport que va rebre el 2008, quan els cristianodemòcrates van atrevir-se a formar la primera coalició governamental amb els Verds de la història d'Alemanya.

Una legislatura curta

Precisament l'anunci que va fer al novembre el partit ecologista que trencava el pacte de govern per desavinences amb el primer ministre conservador, Christoph Ahlhaus, va ser el desencadenant que ahir a Hamburg es convoquessin eleccions anticipades, les cinquenes que tenen lloc prematurament en aquest land, tradicionalment feu socialdemòcrata, des del 1982.

Per a Ahlhaus serà una deshonra entrar als llibres d'història com l'alcalde governador que ha tingut una legislatura més curta a Hamburg i també qui pitjors resultats electorals ha obtingut. Efectivament, Ahlhaus tot just va rellevar a l'estiu Ole von Beust, que va dimitir per sorpresa després de governar a la ciutat estat hanseàtica des del 2001. Von Beust va ser qui va trencar llavors amb 44 anys consecutius de govern socialdemòcrata. El 2008 va pactar amb la Llista Verda Alternativa (GAL) i la coalició va sostenir-se fins que Ahlhaus va haver de prendre el relleu. El govern sortint ha patit especialment les derrotes de la reforma educativa i un cas de tràfic d'influències i corrupció en la seva àrea d'Hisenda.

stats