POLÍTICA A FRANÇA
Crònica 28/11/2011

El partit de Sarkozy nega un complot contra Strauss-Kahn

¿La dreta francesa va espiar Dominique Strauss-Kahn per eliminar-lo del mapa polític? Segons l'entorn de Sarkozy, la teoria de la conspiració difosa per un article seria "ridícula" i "fantasiosa".

àlex Vicente
2 min
El partit de Sarkozy nega un complot contra Strauss-Kahn

PARÍSEl cercle més pròxim al president francès, Nicolas Sarkozy, va negar ahir rotundament que hagués maquinat un complot contra l'exgerent del Fons Monetari Internacional (FMI) Dominique Strauss-Kahn, després de les revelacions aparegudes en un article de la revista New York Review of Books. La investigació introdueix elements desconeguts respecte al sumari del cas Sofitel, el suposat afer d'agressió sexual que va acabar sent arxivat per la fiscalia de Manhattan.

En primer lloc, que el partit de Sarkozy, la UMP, hauria accedit al correu que enviava amb el seu mòbil. El segon element: dos treballadors de Sofitel van celebrar l'arrest de Strauss-Kahn aplaudint i ballant, com l'autor de la investigació hauria pogut comprovar gràcies a l'enregistrament d'una càmera de seguretat. I el tercer: la BlackBerry que Strauss-Kahn es va descuidar a l'habitació va quedar sospitosament desactivada vint minuts després que abandonés el lloc dels fets.

Les acusacions van situar ahir contra les cordes la centredreta francesa, que va defensar-se sense embuts d'haver maquinat per enfonsar el candidat potencial a les presidencials del 2012 contra Sarkozy, a qui superava de llarg en tots els sondejos en el moment dels fets.

El ministre d'Interior francès, Claude Guéant, home de confiança del president, va sortir a la palestra per oposar-se a aquestes acusacions. "Pura fantasia", va dir Guéant. "L'article només diu que DSK va perdre el telèfon, però que perdés el telèfon no vol dir que hi hagi hagut una trampa". El líder del partit governamental, Jean-François Copé, també va reaccionar contra les acusacions de l'article, que apunta que hores abans de la detenció de DSK va llegir un missatge privat del polític a la seva dona, Anne Sinclair, a la seu parisenca de la formació. "Tot això és absolutament ridícul. La tesi del complot no té cap sentit", va expressar Copé.

La companyia Accor, propietària de la cadena Sofitel, també va negar la versió dels fets presentada per aquesta investigació. Sobretot la suposada celebració de dos dels seus treballadors en una de les habitacions de l'hotel, que segons l'article hauria durat 3 minuts. "En realitat, no va durar més de vuit segons i no s'hi veu cap dansa festiva", va expressar Accor en un comunicat.

Amb tot, l'autor de l'article, el veterà periodista d'investigació Edward Jay Epstein, va insistir ahir en la seva versió dels fets a través de les pàgines del diari francès Le Journal du Dimanche. "Els dos personatges estan celebrant clarament alguna cosa extraordinària", va dir.

"Un complot? Ja ho veurem"

L'entorn del polític va demanar ahir l'obertura d'una comissió parlamentària per investigar el paper del partit de Sarkozy. DSK, que acaba de tornar a París després d'un viatge a Israel, no va fer cap comentari sobre emprendre mesures legals. El polític ja havia evocat les seves sospites al setembre, en la primera entrevista després de la tornada a França. "Una trampa? És possible. Un complot? Ja ho veurem", va dir aleshores.

stats