ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 16/11/2011

Els partits 'outsider' busquen fer forat amb l'efecte del 15-M

Roger Tugas
2 min

BarcelonaA cada contesa electoral s'hi presenten una gran quantitat de partits amb possibilitats nul·les d'obtenir algun escó. El nombre de microformacions que competiran aquest 20-N, però, serà bastant inferior al d'anteriors convocatòries, ja que les candidatures sense representació han hagut de reunir centenars d'avals, en aplicació de la reforma de la llei electoral del gener, fet que ha exclòs alguns històrics amb més recorregut que pes real a la societat. Tot i això, una desena de partits han aconseguit els avals -per a totes o per a algunes circumscripcions- i competiran per arreplegar el vot dels més desencantats amb els grans partits que no es volen resignar a abstenir-se, votar nul o en blanc. En la majoria dels casos són formacions de recent creació que han col·laborat amb els indignats, un sector que volen representar per trencar l'actual mapa de partits.

Anticapitalistes

Aquesta coalició uneix tres forces de tradició trotskista -Revolta Global, En Lluita i Lluita Internacionalista- i fa una campanya "de desobediència" basada en l'ocupació de les seus de CDC i CatalunyaCaixa o la Borsa. La seva candidata, Esther Vivas, ha estat imputada per una d'aquestes ocupacions.

Pirates de Catalunya

La formació és el representant català d'un recent corrent internacional que propugna la llibertat d'accés a la informació i a la cultura i una democràcia més directa. El seu referent i ideòleg és el Partit Pirata de Suècia, que el 2009 va obtenir un eurodiputat. En els últims comicis també van ser la sorpresa a Berlín.

Escons en Blanc

Hereva dels Escons Insubmisos, aquest partit reclama que les abstencions i els vots nuls i en blanc computin com a cadires buides a cada institució. Es comprometen a no ocupar cap de les actes que obtinguin, com les dels tres regidors del 22-M.

Partit Animalista (PACMA)

Els animalistes, una força estatal amb especial pes a Catalunya, defensen els drets dels animals i el seu accés a transports públics, la prohibició de zoos i la investigació amb animals, i promouen la dieta vegetariana.

PCPC

El Partit Comunista del Poble de Catalunya va néixer el 1994 com el referent de PCPE -una escissió del sector prosoviètic del PCE-. Se'ls va anul·lar la candidatura per Barcelona, i només es presenten a Tarragona i Lleida.

Per un Món més Just

Nascut el 2004, reclama més solidaritat i un nou ordre més favorable al Tercer Món (amb la condonació del deute extern, unes regles justes de comerç, l'eliminació de paradisos fiscals...), així com la lluita contra l'exclusió i la pobresa. Se'ls pot votar a Lleida.

IR-PRE

El PRE és el referent de l'històrica Izquierda Republicana, fundat el 1935 per Manuel Azaña i Marcel·lí Domingo. Va obtenir el 22-M a Montgat el primer regidor des de la Segona República. Es presenta només a Tarragona.

Hartos.org

Hartos.org neix fa poc de la unió de desenes de petites entitats d'ideologia transversal contràries al bipartidisme. Proposen una nova llei electoral contra la "casta política" que es vol "perpetuar". Fan llista a Tarragona.

stats