Crònica 13/03/2012

"Com que no em passava mai res, seguia robant"

A.p.
2 min
UNA SEGONA OPORTUNITAT El Mohamed reclama una oportunitat per canviar. Reconeix que hauria d'haver ingressat abans en un centre de menors.

En Mohamed escriu en un full en blanc el principi d'una història que ha començat a teixir a poc a poc i amb el suport d'un tutor. No sap, diu, on arribarà. Però el camí fins aquí ha estat llarg i ple de contradiccions, de moments en què es creia l'amo del món i d'altres en què volia desaparèixer. Aquest jove, que encara prefereix mantenir l'anonimat, té ara 21 anys i viu a Olot. La seva carrera delictiva va començar amb 15 anys. "A casa érem molts germans, els pares no em podien donar tot el que jo volia, em vaig ajuntar amb una colla i robàvem a totes hores i tot el que podíem". La primera detenció no va trigar a arribar: "Va ser impactant però en qüestió d'hores vaig veure que ja sortia al carrer i que el més greu que em va passar va ser estar unes hores tancat i l'esbroncada dels pares". Poc després va conèixer una noia que li va fer perdre el cap.

"Ella tenia 24 anys, jo 16 i vam començar a sortir junts. No sé com s'ho feia però aconseguia que jo estigués molt gelós i que tingués ganes de controlar-ho tot. Quan no ho aconseguia, em frustrava, em posava molt nerviós i em tornava agressiu", explica aquest jove, que a partir de llavors va començar a participar en baralles greus. En una, li va rebentar un ronyó a un altre jove d'una coça. Continuava engruixint el seu historial delictiu però els judicis no arribaven. Amb 18 anys, finalment, va ser condemnat a un any de reclusió al centre de menors L'Alzina. L'estada es va allargar set mesos més perquè la resta de causes van anar arribant al jutjat.

Durant aquesta etapa ha tingut dies de tot. "El sistema de càstig que tenen és molt dur. Vaig estar set dies tancat en una habitació sense parlar, ni veure ningú i em vaig desesperar. M'ha anat bé estar al centre però crec que hi hauria d'haver ingressat abans". Des que va sortir al juliol, el Mohamed ha fet un curs de socorrista i ara està estudiant per fer de monitor de lleure esportiu. Cobra una prestació de 450 euros i segueix en llibertat vigilada.

stats