TRIBUNALS
Crònica 18/04/2012

Els pastors evangèlics també tenen dret a pensió

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat l'estat espanyol per discriminar un pastor evangèlic. El govern li va negar la pensió de jubilació, mentre que sí que la reconeix als sacerdots catòlics.

Laura Díaz-roig
2 min
La sentència obre la porta a equiparar el dret de tots els religiosos a rebre una pensió.

BARCELONA.Fa 21 anys que Francisco Manzanas, pastor evangèlic, es va jubilar. Però no ha estat fins ara, amb 86 anys, que ha vist reconegut el seu dret a rebre una pensió de l'estat espanyol en les mateixes condicions que els sacerdots catòlics. Després d'una llarga lluita judicial, que va començar a Barcelona el 2004, el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg ha condemnat l'estat espanyol per haver discriminat el pastor i per haver infringit el principi d'igualtat.

En una sentència pionera, que pot crear precedent per a molts altres religiosos no catòlics, l'alt tribunal obliga l'Estat a pagar a Manzanas la pensió i una suma de 9.000 euros per haver vulnerat un dels principis de la Convenció Europea de Drets Humans. El govern espanyol haurà de seure a negociar amb ell l'import exacte de la jubilació -que els demandants han xifrat en uns 64.000 euros- i, en cas que no ho faci, el mateix tribunal es reserva el dret a decidir-ne la quantitat.

20 anys més tard

L'any 1977 un decret va permetre que els sacerdots catòlics s'integressin al règim general de la Seguretat Social, un dret que no va ser reconegut als evangelistes fins al 1992. Una norma posterior va permetre als religiosos catòlics completar, sota determinades condicions, el període de cotització mínim -fixat en 15 anys- amb els anys d'activitat religiosa. Els evangelistes consideren que han estat tractats de manera discriminatòria, un fet que ara el tribunal europeu confirma. La lluita ha estat intensa. Tant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com el Tribunal Constitucional van negar que existís cap desigualtat.

"És un pas fonamental. El tribunal admet que l'Estat ha discriminat els religiosos no catòlics, cosa que a Espanya sempre ens han negat", diu l'advocat Andrés Pérez Subirana, que ha portat el cas. El lletrat està satisfet, però lamenta que hagin passat tants anys fins que Manzanas ha vist reconegut el seu dret. "Esperem que el govern espanyol vulgui seure ara a negociar aquesta discriminació històrica per no haver de tornar als tribunals", diu Joel Cortés, president de la comissió permanent de l'Església evangelista espanyola, que assegura que aquesta sentència podria servir de precedent per a unes 70 persones en la mateixa situació a tot l'Estat.

stats