BANCA
Crònica 12/03/2012

El patrimoni de Lehman Brothers surt de la fallida

Michael J. De La Merced
3 min
REORGANITZACIÓ 
 Lehman Brothers va començar a finals de desembre un pla de reestructuració 
 Després de molts mesos de negociacions entre els representants de l'empresa 
 I la massa de creditors.

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORKMés de tres anys després d'haver fet fallida, Lehman Brothers, que s'havia acollit al capítol 11 de la llei nord-americana de fallides, va fer pública dimarts la seva massa patrimonial, una pobra fracció del que va ser i que servirà per pagar als creditors. El que va ser un dels més grans bancs d'inversió de Wall Street s'ha convertit ara en un hòlding amb actius que inclouen nombrosíssimes propietats immobiliàries i una col·lecció de valors com ara els de productes derivats.

Amb el temps s'hauran de vendre tots per pagar a l'exèrcit de creditors, que inclou fons d'inversió lliure, gestors financers i corporacions, amb reclamacions que superen els 300.000 milions de dòlars. Lehman ha fet públic en una nota que el primer pagament, que podria rondar els 10.000 milions de dòlars, es faria efectiu el 17 d'abril. Es calcula que, de mitjana, els creditors rebran menys de 50 centaus per cada dòlar que se'ls devia un cop s'hagin acabat els pagaments.

A Enron li va passar una cosa semblant després de declarar-se en fallida. La massa patrimonial que quedava després d'acollir-se al capítol 11 l'any 2004 va ser un hòlding amb uns actius que s'han anat venent per pagar als creditors, uns creditors que de moment ja han rebut uns 22.000 milions de dòlars.

Quan Lehman va fer bancarrota el 15 de setembre del 2008 -el cas més important de la història del capítol 11 de la llei de fallides-, l'afer va desencadenar una sèrie d'esdeveniments que gairebé enderroquen el sistema financer mundial. Els mercats de deute a curt termini gairebé van haver de tancar, perquè fins i tot valors segurs tradicionals com General Electric i bancs d'inversió molt forts com Goldman Sachs i Morgan Stanley es veien amenaçats per perilloses desercions d'inversors. Finalment, els governs de tot el món es van veure obligats a intervenir amb astronòmics paquets de rescat per apuntalar el sistema financer global.

Sota la batuta de la consultoria Alvarez & Marsal i del bufet d'advocats Weil, Gotshal & Manges, Lehman ha venut molts actius en aquesta fallida. El seu operatiu important de banca d'inversió ha passat a mans de Barclays Capital, i el seu negoci de gestió de diners Neuberger Berman s'ha separat de la matriu.

Un full de ruta complicat

Si la massa patrimonial ha pogut sortir de la fallida ha estat després de la confirmació del seu pla de reorganització de finals de desembre -una maniobra molt costosa que va anar precedida de mesos de negociacions entre representants de Lehman i de la massa de creditors de l'empresa-. Segons les condicions del pla, els creditors rebran uns 65.000 milions de dòlars. "Ens alegra poder anunciar que Lehman abandona l'empara del capítol 11 i entra en l'estadi final del seu procés: els pagaments als creditors", diu una nota feta pública i signada per John K. Suckow, executiu de la consultoria Alvarez que alhora ocupa la posició de director general d'operacions de Lehman.

Però encara cal salvar molts obstacles. Lehman ha de vendre la seva llarga llista de participacions en un mercat molt inestable per tancar tractes. I encara ha de superar unes quantes batalles judicials, sense oblidar la que té amb JP Morgan Chase, a la qual Lehman acusa d'una sol·licitud de fons que va empènyer l'empresa a haver-se d'acollir al capítol 11. Lehman demanarà el testimoni del secretari del Tresor, Timothy F. Geithner, i del seu predecessor, Henry M. Paulson Jr., pel que sabien sobre les exigències col·laterals de JP Morgan.

Els representants de la massa patrimonial també estan en litigi amb els seus exsocis d'Archstone, el gegant dels apartaments. Quan Lehman el va adquirir el 2007 per 22.000 milions de dòlars va carregar amb una motxilla de deutes que va acabar sent impossible de portar. Lehman confia que podrà subhastar Archstone en comptes de veure's forçat a vendre'l a Equity Residential, l'empresa de l'inversor immobiliari Samuel Zell.

I hi ha una altra batalla pendent entre Lehman i una filial suïssa sobre préstecs entre empreses i garanties de derivatius. Cada part considera que l'altra li deu més de 14.000 milions de dòlars.

stats