Crònica 31/03/2011

La patronal dels bancs destaca que tornar el pis agreujaria la crisi

Pel president de la patronal dels bancs (AEB), Miguel Martín, tornar les claus d'un immoble per saldar la hipoteca empitjoraria la crisi. Això és el que va passar als Estats units el 2007, assegura.

T.g.
2 min

Barcelona.Lluny d'acceptar el debat, el president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Miguel Martín, va ser taxatiu quan va destacar ahir que el sistema espanyol que suposa que el beneficiari d'un crèdit respongui amb el seu patrimoni "ha funcionat molt bé". De fet, va contraposar la pràctica espanyola a la dels Estats Units, que permet saldar la hipoteca tornant les claus del pis.

Fins i tot va assegurar que el model de dació de l'immoble per saldar una hipoteca al país nord-americà va ser el detonant dels problemes financers del 2007, que després s'han convertit en un daltabaix internacional. "Ha originat la crisi financera mundial", va sentenciar. Martín va dir que el sistema hipotecari espanyol ha permès que el 85% dels ciutadans tinguin una pis en propietat.

Miguel Martín, que va fer aquestes declaracions durant la presentació dels resultats del sector bancari, va indicar que Espanya ha d'acabar les reformes compromeses tant en matèria fiscal i laboral com financera, amb l'objectiu d'acabar amb la crisi, que ara està en el punt d'inflexió. Els bancs van arribar en el seu conjunt als 14.078 milions d'euros l'any passat, xifra que suposa una caiguda del 5,8% respecte de l'exercici anterior. El president de la patronal bancària va qualificar aquests beneficis de "molt satisfactoris", perquè s'aconsegueixen en un moment molt difícil per a l'economia i el sistema financer.

El balanç conjunt dels bancs espanyols era de 2,2 bilions a finals de desembre, amb un augment del 6% és a dir, 127.000 milions més que l'any anterior. D'aquesta quantitat, 68.000 milions van correspondre a l'increment del crèdit a la clientela, que va créixer un 5%. Els bancs van captar 162.000 milions en dipòsits als seus clients habituals, i van reduir la dependència del finançament majorista. Pel que fa al capital principal -és el que es fixa el Banc d'Espanya per decidir si una entitat està bé de salut-, els bancs espanyols van arribar a la xifra de 104.000 milions, que representa el 9% del total.

Emissió de bons de Caja Madrid

També en el segment de caixes, Caja Madrid va tancar ahir una emissió de 1.250 milions en bons amb aval de l'Estat. El termini del venciment és de cinc anys i un interès del 5,25%. La demanda de títols va arribar fins als 1.492 milions d'euros, cosa que, segons l'entitat, "constata el notable interès dels inversors", especialment dels inversors institucionals estrangers, que van demanar fins al 68% de l'oferta. L'entitat, integrada a Bankia, va reforçar el seu capital amb la venda del 20% de la filial d'energia eòlica a la portuguesa EdP, per un total de 231 milions d'euros. EdP ja controlava el 80% restant del capital.

stats