ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 20/10/2011

La patronal demana que els acomiadaments costin la meitat

La principal demanda dels empresaris és que acomiadar treballadors sigui més barat. Volen que la indemnització dels improcedents passin de 45 a 20 dies per any treballat i els procedents de 20 a 12.

Miquel Codolar
2 min

Madrid.La patronal va presentar oficialment les demandes per sortir de la crisi al govern que surti de les eleccions del 20-N. La més destacada és la reducció del cost dels acomiadaments. El president de la CEOE, Joan Rosell, va demanar que la indemnització dels acomiadaments improcedents en els nous contractes indefinits es rebaixin fins als 20 dies, 8 dels quals els pagaria el Fogasa -tot i que Rosell va dir que se li estan acabant els fons-, i que el procedent sigui de "12 dies o res". Actualment la indemnització pels acomiadaments improcedents és de 45 dies per als indefinits fins a 24 mensualitats i de 33 dies per als contractes de foment de l'ocupació amb un límit d'un any de sou, el mateix que tindrien els nous contractes.

Altres mesures que va defensar Rosell són la instauració del copagament tant en la sanitat com la justícia i l'educació perquè considera que als universitaris repetidors se'ls ha de fer assumir part o la totalitat del cost d'alguns anys acadèmics. També va demanar la regulació del dret a la vaga, la unitat de mercat, la reducció del dèficit públic i la reforma de l'administració, així com passar els festius al dilluns i restablir el crèdit a les famílies. Tant si els fan cas com si no, Rosell va advertir que "el punt més negre" de l'atur serà al final del primer trimestre del 2013. Un periodista li va preguntar com evolucionarien els llocs de treball amb aquestes mesures i Rosell li va respondre amb una pregunta: "Qui guanyarà la Champions?"

No a la recapitalització bancària

Rosell va repartir a tort i a dret. Va advertir les agències de qualificació que qüestionar el deute espanyol "és un disbarat, ho digui qui ho digui" perquè el PIB i l'ocupació espanyola han anat per davant d'Alemanya i França des del 2001 al 2009 i que, pel que fa a l'estabilitat fiscal, Espanya només ha incomplert tres cops davant dels 14 cops dels francesos i alemanys. En la defensa del deute fins i tot el PP es va pronunciar ahir per "tancar files sense cap fissura" al costat de l'executiu espanyol.

Però Rosell no es va quedar aquí. També va disparar contra la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, quan va afegir que la patronal rebutja la "recapitalització indiscriminada" que considera que és "pròpia d'atabalats i que crea inseguretat". Va advertir que les institucions europees "hi són per advertir, no per llançar canonades a la línia de flotació quan hi ha problemes, ja que fer-ho és d'irresponsables". Per això va demanar al Banc Central Europeu (BCE) "regles de joc clares" i li va exigir que emeti el deute dels països. La patronal de les caixes (CECA) va dir el mateix, i va denunciar que la recapitalització és una "greu amenaça".

stats