ONADA DE CANVI AL NORD D'ÀFRICA
Crònica 22/10/2011

Els perills de la Líbia Post-Gaddafi

De l'eufòria als dubtes. La proclamació de l'alliberament total de Líbia s'endarrereix, i la transició política arrenca amenaçada per la falta d'experiència democràtica i les lluites de poder.

C. Colomina / M. Vidal
3 min
Victòria militar Soldats rebels custodien un home lleial a Muammar  al-Gaddafi, ahir a Sirte, ciutat natal del dictador.

Barcelona.Si la mort de Gaddafi va ser l'últim capítol de la caiguda del seu règim, el seu cadàver es va convertir ahir en el símbol de totes les amenaces que pesen a partir d'ara sobre la transició líbia. Les noves autoritats del país van ser incapaces de decidir quan i com enterrar el dictador. Preocupades per les conseqüències de crear un màrtir, i pressionades per les crítiques a les imatges de l'execució sumarial del coronel. Les restes de Gaddafi continuaven ahir la nit en una vella cambra frigorífica i les lleis de l'islam obliguen a accelerar l'enterrament. El nou govern provisional libi ha de traçar el camí de la transició a la democràcia, però el final de la guerra deixa pas a una nova etapa plena d'incerteses.

Aclarir la mort de GaddafiOrganitzacions internacionals demanen una investigació

Les Nacions Unides i diverses organitzacions humanitàries van demanar ahir l'obertura d'una investigació urgent per aclarir la mort de Muammar al-Gaddafi. Les imatges sagnants del linxament i l'execució sumarial del dictador no han estat ben rebudes. Amnistia Internacional ja havia denunciat en diverses ocasions els rebels libis per les detencions arbitràries i les tortures a presoners infligides durant aquests set mesos de guerra. El Tribunal Penal Internacional havia dictat una ordre de detenció contra Gaddafi per crims de guerra i el seu assassinat evitarà que pugui comparèixer davant la justícia.

La reconciliació internaLa transició està amenaçada pel perill d'una lluita pel poder

El govern interí ha de conduir el país cap a unes eleccions democràtiques que s'haurien de celebrar d'aquí un any. Però la transició és fràgil i la desaparició de Gaddafi, que fins ara ha estat l'objectiu que unia totes les forces opositores al règim, deixa Líbia sota l'amenaça d'una nova lluita pel poder. Quan el primer ministre, Mahmud Jibril, va comparèixer dijous per confirmar la mort de Gaddafi, va anunciar també "l'inici d'una nova Líbia, unida, un únic poble amb un mateix futur". Jibril és conscient de la debilitat del govern provisional perquè durant la guerra ha hagut de fer front a diversos episodis de desafiament a la seva autoritat.

Totes les faccions implicades en la caiguda del règim gaddafista buscaran la seva quota de poder. La milícia de Misurata que ha liderat la lluita al front i ha patit un nombre molt important de baixes, no sempre ha acceptat l'autoritat del govern de Bengasi. Desconfiava d'un front diplomàtic que ha passat bona part del conflicte a l'estranger buscant el suport de les potències internacionals.

Els nous aparells de seguretat de l'estat també tenen per davant la difícil missió de reinstaurar l'ordre en una país on les milícies i la població civil estan fortament armades.

El pastís del petroliEl nou govern comença a renegociar els contractes

Líbia té les reserves de petroli més importants del continent africà. El gran repte que tenen ara les noves autoritats líbies es tornar a posar en marxa aquest sector pràcticament aturat des de l'inici de la revolta. Els analistes coincideixen que aquest és el gran valor de Líbia, d'on han de sortir els diners per a la reconstrucció del país. El nou govern ja va deixar clar fa setmanes que afavorirà les empreses dels països que van fer costat als rebels. França, el Regne Units i els Estats Units van liderar la coalició anti-Gaddafi. En canvi, Rússia i la Xina s'hi van mostrar més reticents. Ahir es va saber, segons una informació de l'agència Reuters, que l'actual govern libi ha convocat a Trípoli els directius de l'empresa russa Gazprom. Els acusen d'incompliment d'algunes clàusules del contracte durant l'època de Gaddafi i tot apunta que ho renegociaran.

L'impacte en la regióUn desenllaç que posa en alerta la resta de règims autoritaris

L'execució humiliant del líder àrab que feia més anys que estava al poder ha estat un advertiment per a la resta de règims autoritaris a la regió. La mirada està especialment posada en Síria i el Iemen, on continua la repressió dels que demanen més llibertat.

stats