CITA ANUAL AMB L'AGÈNCIA TRIBUTÀRIA
Crònica 06/04/2011

Unes 21.600 persones s'afanyen a confirmar l'esborrany de la renda

Aquest any no cal esperar que Hisenda ens enviï l'esborrany de la declaració per fer els canvis pertinents i confirmar-lo. Des d'ahir es pot fer per internet. L'allau de peticions va col·lapsar la web.

Ariadna Carbonell
2 min
La pròxima campanya de la renda també es podrà gestionar des del mòbil o des d'internet amb el programa denominat Reno.

Barcelona.Hi ha qui s'ha volgut espolsar de sobre la cita amb Hisenda des del primer dia. Aquestes gairebé 21.600 persones seran, previsiblement, les primeres a cobrar la devolució, si és que els pertoca. És la principal novetat de la campanya de la renda d'aquest any, en la qual Hisenda preveu retornar 11.167 milions d'euros, un 7% menys que un any abans, a 15,2 milions de contribuents.

L'èxit de convocatòria de l'Agència Tributària va col·lapsar ahir la seva web. Les previsions d'Hisenda d'atendre 600 entrades per minut van quedar àmpliament sobrepassades. El nou programa -anomenat Reno- permet consultar, modificar i confirmar l'esborrany de la renda. Per sol·licitar-lo, els contribuents han de donar el seu número d'identificació fiscal, l'import de la casella 698 de la declaració d'IRPF del 2009 i un número de mòbil. Un cop fet el tràmit, l'Agència Tributària envia un missatge al mòbil amb la referència per confirmar l'esborrany. Tanmateix, l'allau de sol·licituds d'ahir va endarrerir el servei.

Fins aquí les novetats formals de la declaració de la renda. Pel que fa a les de contingut, aquest any destaca l'oportunitat que dóna Hisenda a les persones que han de regularitzar contribucions endarrerides d'exercicis anteriors. Aquestes persones rebran informació dels retards que deuen al fisc en concepte d'IRPF. L'Agència Tributària informarà a aquests ciutadans de la forma de fer una declaració complementària. Responent a la pregunta de si aquesta mesura es deu a la intenció del govern espanyol de fer aflorar treball submergit, el secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, va negar-ho. Va explicar que es tracta d'una eina més per intentar millorar el funcionament de recaptació de l'Estat.

Sentència a la llei Beckham

La segona de les novetats de contingut de la campanya de la renda fa referència als treballadors estrangers desplaçats en territori espanyol, dels quals s'ocupava la coneguda com a llei Beckham, que va néixer amb la intenció d'atreure capital humà qualificat de l'exterior a través d'incentius fiscals. El fet que coincidís amb l'arribada a Madrid del jugador de futbol David Beckham li va donar el nom. Gràcies a aquesta llei, els residents fiscals a Espanya podien tributar com a no residents al tipus genèric del 24% en lloc del 43% que s'aplica als contribuents residents amb rendes superiors a 600.000 euros. Com que l'executiu espanyol va derogar aquesta normativa, totes les persones que van aterrar a Espanya per treballar-hi després de l'1 de gener del 2010 i que cobrin més de 600.000 euros, hauran de tributar al tipus màxim, és a dir, el 43%.

L'esborrany es pot sol·licitar fins al 27 de juny i la declaració es pot presentar fins al 30 del mateix mes. Se n'esperen 19,4 milions.

stats