LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 06/01/2012

El pessimisme s'instal·la entre la població

La gran majoria dels ciutadans consideren que la crisi anirà a més, segons l'última enquesta del CIS. Al mateix temps, ahir van arribar més previsions negatives sobre l'economia espanyola.

àlex Font Manté
2 min
Ahir Citigroup va pronosticar que Espanya entrarà en recessió i que el PIB caurà un 1,9% aquest any. Però el consens entre els analistes indica que creixerà un moderat 0,2%.

BARCELONALa confiança dels ciutadans en el futur de l'economia està sota mínims. Tres de cada quatre espanyols estan convençuts que la crisi econòmica encara empitjorarà més. En concret, un 70% opina que encara no hem vist el pitjor mentre que només un 22% considera que ja estem sortint del forat, segons revela el baròmetre de desembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), publicat ahir.

L'optimisme és un element clau perquè els ciutadans no tinguin por de consumir, invertir i, en definitiva, fer que una economia funcioni. Però la majoria d'expectatives són negatives. Totes les institucions han rebaixat les seves previsions de creixement per aquest any a Espanya. L'última de fer-ho ha estat el banc nord-americà Citigroup, que ahir va pronosticar que l'Estat entrarà en recessió i que el PIB espanyol retrocedirà un 1,9% aquest any. Aquesta mateixa setmana, Goldman Sachs va afirmar que l'economia espanyola cauria un 1,5%. De totes maneres, aquestes són les previsions més pessimistes que s'han publicat fins ara: el consens entre els economistes indica que el PIB creixerà el 2012, però només un 0,2%.

Davant del debat entre retallar despesa o augmentar impostos, la majoria dels enquestats pel CIS es mostren partidaris d'aquesta segona opció. La meitat (un 52%) aposta per "invertir en obres públiques i serveis socials encara que calgui apujar els impostos". En canvi, un 23% defensa que s'ha de reduir el dèficit i el deute públics encara que això tingui efectes nocius sobre l'atur.

L'enquesta, però, no pregunta què pensen els ciutadans de les cessions de sobirania que els estats europeus han fet recentment a favor de Brussel·les, que és qui ha imposat aquestes dràstiques reduccions del dèficit i que aviat tindrà dret de veto sobre els pressupostos de cada país.

La banca, culpable

Les entitats financeres són les més assenyalades pels ciutadans a l'hora de valorar qui és el culpable de l'actual crisi. En una escala de responsabilitat de l'u al deu, els bancs obtenen una puntuació del 8,6, seguits llunyanament per la situació econòmica internacional (7,88) o el Banc d'Espanya (7,82). En canvi, l'euro és percebut com el factor que menys ha influït en la crisi (obté una puntuació de 6,9). Curiosament, els governs autonòmics (amb una puntuació del 7,3) estan considerats com els penúltims factors que més han afectat.

stats