EL NOU MAPA ENERGÈTIC
Crònica 14/03/2011

El petroli de Rússia es beneficia de les revoltes al món àrab

Andrew E. Kramer
4 min
El primer productor mundial Camp petrolier de Priobskoie, a l'oest de Sibèria, on es genera la majoria  del petroli rus actualment.

Rússia, país que produeix més petroli que l'Aràbia Saudita, està recollint un benefici inesperat de la forta pujada dels preus de l'energia derivats de la inestabilitat a les regions petrolieres del Pròxim Orient i el nord de l'Àfrica. En línia amb el preu del cru, aquest any el ruble rus ha augmentat més ràpidament en front del dòlar que qualsevol altra moneda. Això és útil per al primer ministre, Vladímir Putin, perquè frenarà la inflació ara que afronta un any electoral.

Les accions de les empreses russes també són pròsperes: l'índex Micex acumula una pujada del 6% des del començament de l'any. Però, pel que fa al petroli, els russos no podien intervenir per compensar les caigudes en la producció mundial: Rússia té tots els seus pous de petroli funcionant i, en no tenir-ne d'ociosos, no té capacitat per augmentar la producció. Actualment Rússia està bombant petroli a la seva màxima capacitat.

El preu dels barrils de cru dels Urals va arribar a 114 dòlars la setmana passada, un 24% més del valor que tenien a principis d'any.

Fa uns dies, Putin es va asseure en una reunió televisada amb el ministre d'Economia rus, Alexei Kudrin. Van estar debatent sobre els beneficis que té per a Rússia l'extensió del pànic pel petroli a tot el món. "Senyor Kudrin, els ingressos al pressupost ara són importants", va constatar Putin. Kudrin s'hi va mostrar d'acord i va assenyalar que, si els preus es mantenen, Rússia serà capaç de reprendre les contribucions als fons sobirans del país per primera vegada des del 2008, quan es van interrompre per l'inici de la crisi.

Un d'aquests vehicles d'inversió sobirans, el Fons de Reserva, podria aglutinar 50.000 milions de dòlars a finals d'any, segons va informar Kudrin. Tot just fa uns mesos, les autoritats russes que planificaven el pressupost del 2011 havien anticipat que aquest fons s'esgotaria.

Rússia, per descomptat, no ha de mirar més enllà del 2008 per comprovar que un augment al preu del petroli pot anar seguit d'una caiguda vertiginosa. Però, per ara, l'energia juga a favor de Rússia.

L'estabilitat que ara es percep a Rússia va ser el motiu pel qual el gegant energètic francès Total va acordar la setmana passada comprar un 12% de l'empresa russa Novatek, productora independent de gas natural, i unir-se a un projecte de gas natural liquat a l'Àrtic rus.

"Els grans canvis que s'estan veient en alguns dels països productors de petroli i gas estan enviant un senyal als inversors perquè vinguin a Rússia", va declarar el president de Total, Christophe de Margerie, durant una reunió amb el president Dmitri Medvédev. Margerie va dir que la seva companyia estava comprometent prop de 4.000 milions de dòlars amb el projecte. Els experts petroliers diuen que, com que la capacitat mundial per produir petroli és encara molt més gran que la demanda, la pujada del preu es basa més en la por que en la realitat. La preocupació és que la violència a Líbia es pugui estendre a altres estats membres de l'OPEP, que són principalment les nacions àrabs.

Rússia no forma part de l'OPEP i, per tant, no ha de complir les restriccions de producció. A més, a Rússia sembla més difícil que puguin haver-hi brots de descontentament social com els que s'han vist als països àrabs.

Des de fa temps, Rússia i l'Aràbia Saudita han competit per ser el principal productor de petroli del món. Tot i que els saudites tenen més capacitat de producció i moltes més reserves, Rússia està bombant més petroli. I si al petroli se li suma el gas natural, Rússia és el principal exportador d'energia del món. De totes maneres, són els saudites els que tenen capacitat per reduir el preu del cru.

Rússia té pocs incentius per invertir per guanyar més capacitat. En part, com que no forma part de l'OPEP té menys capacitat directa d'influir en els preus. En tot cas, si Rússia no utilitzés gran part de la seva capacitat, això perjudicaria els seus interessos, perquè els preus es mantindrien a nivells baixos, fins i tot quan hi ha períodes d'inestabilitat al Pròxim Orient. Per últim, la majoria de la producció actual de Rússia prové dels pous de Sibèria, que es glaçarien si deixessin d'estar en funcionament.

El gegant petrolier British Petroleum (BP) va esmentar l'estabilitat de Rússia en comparació amb els països de l'OPEP quan al gener va anunciar un acord per invertir 7.800 milions de dòlars en la companyia estatal russa Rosneft. Les dues companyies s'han aliat per buscar petroli conjuntament a l'Àrtic. Aquest mes Exxon Mobil, la petroliera nord-americana més important, ha signat un contracte amb Rosneft per buscar petroli al mar Negre.

Els disturbis al nord de l'Àfrica també estan enfortint la posició negociadora de Rússia amb Europa pel que fa a les exportacions de gas. Gazprom va suggerir el mes passat als europeus que reconsideressin la seva oposició a crear més gasoductes amb Rússia, vista la situació que es viu al nord de l'Àfrica.

Rússia està construint un gasoducte al mar Bàltic, anomenat Nord Stream, que va directament a Alemanya. També ha proposat un altre gasoducte similar al mar Negre. Alguns governs europeus ho han rebutjat per l'elevat cost i per les conseqüències polítiques d'aquests projectes, però Putin insisteix. "Estic segur que els interessos reals a llarg termini de l'economia europea coincidiran amb els nostres recursos", va dir Putin a Brusel·les el mes passat. "No hi ha res més important que l'estabilitat".

stats