Crònica 09/11/2011

Les sis píndoles de Duran per seguir somiant en el primer lloc

Oriol March
2 min
Artur Mas va presentar ahir Josep A. Duran i Lleida al Fórum Europa, a Barcelona. El president de la Generalitat el va definir com a "amic" i va lloar la "utilitat" del candidat a Catalunya i a Madrid.

BarcelonaAl Fórum Europa, que es reuneix cada cert temps al Palace de Barcelona a l'entorn d'un convidat del món polític o econòmic, hi predominen americanes, corbates, vestits jaqueta i talons. Sempre és ple d'empresaris. Així que ahir, davant la visita de Josep A. Duran i Lleida, candidat a les eleccions espanyoles, ningú esperava que la intervenció se centrés en la necessitat d'un "renaixement ètic" en paral·lel a la recuperació econòmica.

Es tracta d'un nou matís -viratge, si es vol- en el discurs de Duran al llarg de la campanya. Els canvis en el missatge del candidat de CiU tenen rellevància especialment si es comparen les seves intervencions de precampanya amb les que està fent aquests dies. Ha arraconat assumptes espinosos com la immigració, però ha insistit a criticar el PER andalús i extremeny. Respecte al pacte fiscal, Duran l'ha presentat de diferents maneres, en funció del públic a qui explicava la iniciativa.

1. Pacte fiscalD'eina per a la reactivació a peça clau per a la "supervivència"

El pacte fiscal és la proposta estrella de CiU de cara al 20-N, com ja ho va ser a les eleccions catalanes. Duran va centrar la precampanya a situar-lo com una eina per a la reactivació econòmica, i més tard va començar a treure-li el contingut nacional que li donava Mas. "No és una proposta nacionalista, convenç els empresaris i la Penya del Dòmino de Cornellà", va dir divendres. Tanmateix, el veu "clau" per a la "supervivència" de Catalunya. Als mítings hi ha un comptador del dèficit fiscal. 2.

2. El PER del sud

No demana perdó i critica dia rere dia l'economia del subsidi

Les crítiques de Duran al PER andalús i extremeny -un subsidi estatal destinat a la pagesia- li van costar la reprovació dels Parlaments d'Andalusia i d'Extremadura. No ha demanat disculpes i en cada míting critica l'"economia del subsidi". Dilluns va acusar Felipe González de crear el PER "per guanyar eleccions".

3. ImmigracióDe les crítiques de precampanya al silenci de la campanya

En precampanya, Duran va dir que els immigrants feien devaluar el preu dels habitatges on s'instal·laven. En campanya només n'ha parlat una vegada. Va ser a Vic, on va queixar-se que, quan ell parla dels nouvinguts, l'acusen de "racista".

4. Govern de concentracióUna idea que ha anat apareixent i desapareixent del discurs

Ahir el va tornar a defensar en cas que la situació econòmica es compliqui. En els mítings no l'ha esmentat. Sempre l'ha propugnat en entrevistes i en cercles econòmics.

5. Tria d'adversarisApuja el to amb el PSC i carrega puntualment contra el PP

El CIS atorgava 13 escons a CiU i 12 al PP. Per distanciar-se'n, Duran va carregar fort contra els populars el cap de setmana. Els va fer "coresponsables" de la crisi. Dilluns, però, va acusar Carme Chacón (PSC) de "mentir" i la va instar a demanar perdó per "haver triat PSOE i no Catalunya". Les enquestes que té CiU donen 15 diputats a Duran i 16 a Chacón, de manera que el candidat pressiona per fer el sorpasso.

6. ValorsProposta 'outsider' sobre un "renaixement ètic"

L'últim eix discursiu de Duran va aparèixer ahir. Va proposar un "renaixement ètic" i va considerar que la crisi econòmica ve precedida d'una "crisi de valors".

stats