SECTOR IMMOBILIARI
Crònica 19/10/2011

Els pisos cauen a preus del 2005

Entre el juliol i el setembre el preu de l'habitatge a Espanya va baixar al nivell del 2005. El sector hipotecari va caure un 5,19%, la pitjor caiguda de la història, i el preu dels lloguers va baixar un 3%.

Miquel Codolar
3 min
Els pisos cauen a preus del 2005

Madrid.El preu de l'habitatge lliure segueix caient sense donar senyals de recuperació. Durant el tercer trimestre d'enguany el metre quadrat va costar de mitjana 2.077 euros a Catalunya, un 2,6% menys que el trimestre anterior i un 6,5% menys que el mateix període del 2010. A Espanya, on el metre quadrat es va situar als 1.729,3 euros, la caiguda trimestral va ser més dura (1,3%) però la interanual va ser menys intensa (5,6%). Són xifres que continuen allunyant-se dels 2.490 euros per metre quadrat que es pagaven el segon trimestre del 2008 a Catalunya o els 2.101 euros del primer trimestre del mateix any a Espanya.

José Blanco, responsable del ministeri de Foment, que va publicar les dades, es va negar a comentar-les. Però sí que va demanar a tothom que tingui habitatges per vendre -es calcula que l'estoc voreja els 700.000 habitatges- que els col·loqui ara "per generar activitat en la construcció" i crear llocs de treball. Blanco va dir que "una cosa és no construir els habitatges que excessivament es construïen i una altra diferent és paralitzar el sector per una falta de crèdit". El ministre ho va aprofitar per recordar que aquest és el motiu pel qual Zapatero ha decidit rebaixar l'IVA al 4% per a la compravenda d'habitatges fins al 31 de desembre.

La pitjor caiguda hipotecària

Per la seva banda, les hipoteques viuen el pitjor moment de la història segons l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE). El saldo total de crèdit hipotecari va arribar a l'agost als 1,03 bilions d'euros (un volum que equival aproximadament al 100% del PIB espanyol). Això va suposar una contracció del 5,19% respecte al mateix període del 2010 i la caiguda més important que mai hagi tingut el sector. Les dades posen de manifest la reversió que afecta el sector hipotecari des de l'inici de la crisi de les hipoteques subprime als Estats Units l'agost del 2007 i contrasta amb els creixements de més del 20% que va arribar a experimentar el saldo d'aquest crèdit en la fase més aguda de la bombolla.

La caiguda de les hipoteques es pot pronunciar si es compleixen les previsions del sector pel que fa a l'evolució dels preus. Manuel Gandarias, director del gabinet d'estudis de Pisos.com, va exposar que els pròxims mesos la tendència es mantindrà, tot i que considera que el ritme de caiguda es moderarà fins a mitjans del 2012. Gandarias opina que actualment les operacions de compravenda recullen baixades de preus de fins al 25% respecte al preu inicial de l'oferta. Des del portal Idealista.com, Fernando Encinar no es va atrevir a fer prediccions però va assegurar que el descens dels preus "no ha tocat fons i és impossible predir" fins on pot arribar.

Els promotors immobiliaris asseguren que la culpa és dels bancs. Creuen que si es manté la tendència actual els preus poden tancar el conjunt de l'any amb un retrocés del 5%, superior al 3,9% de l'any passat. La patronal immobiliària Asprima afegeix que entre els factors que provoquen aquest descens hi ha les "agressives" ofertes de preus que les entitats financeres estan fent per desfer-se dels immobles adjudicats. Ángel Berges, d'Analistas Financieros Internacionales, va apuntar que la banca, que té 70.000 milions al sector immobiliari, necessitarà 45 anys per desfer-se del sòl i més de quatre anys i mig per desprendre's dels actius immobiliaris.

S'encareix el lloguer a Barcelona

El lloguer més car de Catalunya és a Barcelona, on de mitjana al tercer trimestre es va encarir un 1,3% fins a arribar als 12,43 euros per metre quadrat al mes. Al pol oposat, Lleida és la ciutat més econòmica, amb 6,22 euros. Segons un estudi de Fotocasa elaborat amb l'Iese, a Catalunya els lloguers han caigut un 2,3% al tercer trimestre fins als 9,58 euros per metre quadrat. A Espanya la mitjana està als 7,67 euros després de viure un descens un 3%. Les comunitats on és més car viure de lloguer són el País Basc, Madrid i, en tercer lloc, Catalunya. Extremadura, Castella-la Manxa, Múrcia i el País Valencià són les autonomies amb lloguers més barats.

stats